Vara este anotimpul perfect pentru târgurile de toate felurile, evenimente de anvergură consacrate sau manifestări care abia numără câteva ediţii. Din categoria primelor, cu o tradiţie de 15 ani, face parte şi Târgul Naţional al Meşterilor Populari de la Mamaia, care este, de departe, capul de afiş al evenimentelor culturale estivale de pe litoral. În fiecare an, acest târg, organizat de Muzeul de Artă Populară cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, după o selecţie riguroasă care nu permite kitsch-ului să se strecoare printre obiectele tradiţionale, este aşteptat cu nerăbdare de turiştii din întreaga ţară şi de peste hotare, dar şi de constănţeni.
15 ANI DE TRADIŢIE Pasionaţii de etnografie care locuiesc la malul mării vor avea o mare bucurie anul acesta, deoarece cea de-a XV-a ediţie a Târgului Naţional al Meşterilor Populari se va desfăşura, în perioada 21-25 august, mai aproape de „casă”, pe platoul din apropierea hotelului Perla din staţiunea Mamaia. Pentru cinci zile, acest spaţiu se va transforma într-un adevărat sat tradiţional, iar demonstraţiile meşterilor populari vor conferi un plus de autenticitate evenimentului care pune mai presus de orice tradiţia.
Pe tot parcursul târgului, iubitorii artei tradiţionale autentice vor putea să-şi achiziţioneze de la standurile meşterilor populari din întreaga ţară obiecte lucrate manual, după „reţete” binecunoscute, transmise şi moştenite din generaţie în generaţie. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, la târg vor participa aproximativ 150 de familii de meşteri populari, surpriza constând în prezenţa unor apreciaţi meşteri olteni - ceramişti, ţesătoare ş.a. - care şi-au manifestat dorinţa de a participa la manifestarea de la malul mării.
Anul trecut, cunoscutul târg s-a desfăşurat în Piaţa Ovidiu, pe platoul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, ediţiile precedente fiind organizate în staţiunea Mamaia, în Piaţeta Cazinoului.
IILE ROMÂNEŞTI, LA MARE CĂUTARE Apetenţa românilor şi a străinilor pentru arta populară românească, din toate zonele etnografice ale ţării, este binecunoscută. Acest lucru este probat şi de încasările pe care muzeul de etnografie constănţean le-a înregistrat în luna iulie, atât din vânzarea biletelor, cât şi a obiectelor populare de la standul amenajat în incinta instituţiei. „Am avut, în luna iulie, câte trei-patru grupuri de vizitatori pe zi, români şi turişti străini de pe vasele de croazieră. Vizitatorii sunt foarte interesaţi de obiectele tradiţionale. De un deosebit succes se bucură ţesăturile, costumele populare, iile. S-au dat şi câte şapte ii pe zi”, a spus directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.