„Metamorfoza unui vis”, cu... păpuşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Metamorfoza unui vis”, cu... păpuşi

Cultură 19 Decembrie 2011 / 00:00 564 accesări

De mai bine de trei decenii, Anaid Tavitian slujeşte cu discreţie şi vocaţie muza Thalia, care i-a adus nenumărate împliniri spirituale. De aceea, nimeni nu era mai indicat să scrie o monografie a unei instituţii-simbol a Constanţei de ieri şi de azi, Teatrul de Păpuşi, actualul Teatru pentru Copii şi Tineret - care a împlinit, pe 14 decembrie, 55 de ani -, decât Anaid Tavitian. De aceea, îndrăgitul secretar literar al Teatrului de Stat, cândva şi al celui de Păpuşi, şi-a invitat prietenii să i se alăture, sâmbătă, pentru a trăi şi a descoperi, ascunsă în filele unei cărţi-document, „Metamorfoza unui vis”. Un vis frumos care continuă să fascineze mii de copii, spectatori maturi de mâine, al căror drum începe la Teatrul pentru Copii.

Aula Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman” a fost plină, prietenii săi, artiştii, dar nu numai, fiindu-i aproape distinsului secretar literar Anaid Tavitian, care a reuşit să aştearnă pe hârtie, cu mare drag, „Metamorfoza unui vis”. Despre volumul publicat la editura „Ex Ponto” au vorbit directorul revistei „Agora”, Costache Tudor, conf. univ. dr. Constanţa Călinescu, redactorul Radio Constanţa, Steliana Bajdechi, secretarul cultural al sucursalei Constanţa a Uniunii Armenilor din România, prof. Arşaluis Sarchisian Gurău şi directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu. „Sunt rare cărţile de felul acesta, despre teatrul de păpuşi, sunt rare cărţile despre teatru în general, dar iată că, astăzi, avem plăcerea să asistăm la un astfel de eveniment important”, a spus gazda manifestării, dr. Corina Apstoleanu. „Teatrul de Păpuşi este una dintre staţiile din care personalităţile se vor urca în acel tren cu un mers continuu spre lumina culturii”, a spus Tudor Cotache.

Înzestrată cu darul povestitului, Anaid Tavitian evocă cu măiestrie şi răbdare, în culori calde, întemeietorii instituţiei de cultură tomitane - Claudia Cristescu şi Lucia Trotonghi Cristescu -, regizorii, scenografii, spectacolele, făcând totodată, într-un consistent capitol, un necesar „Elogiu al modestiei”. „Celor omişi le cer. cu smerenie, iertare, cu speranţa că această carte este un început de documentare pentru viitorul istoriografiei unui Teatru pentru Copii centenar la Constanţa”, scrie Anaid Tavitian în motivaţia lucrării.



12