Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman” deține în depozitele sale o impresionantă colecție de volume și periodice, acumulată în 85 de ani de existență. Printre acestea se află și peste 2.000 de unități - cărți vechi și rare, manuscrise, hărți și iconografie - care formează Colecțiile Speciale ce se păstrează cu grijă în depozitele BJC.
„ÎNTÂMPLĂRI DIN BIBLIOTECĂ” Lunar, câte o carte din această colecție este așezată într-una dintre vitrinele amplasate în foaierul bibliotecii tomitane, în cadrul proiectului „Întâmplări din bibliotecă”, ce a fost reluat, luna aceasta, după o întrerupere de aproximativ doi ani. Anul acesta, în cadrul proiectului care promovează cunoașterea prin intermediul lecturii, a fost desemnată „cartea lunii februarie” lucrarea „Metamorfoze”, de Publius Ovidius Naso (43 î.Hr. - 18 d.Hr.), editată la începutul veacului al XIX-lea, în anul 1807, de un latinist german, Gottlieb Erdmann Gierig.
„Poemul „Metamorfoze”, una dintre capodoperele lui Ovidius, a cunoscut multiple ediţii tipărite, fiind şi astăzi tradus, publicat, judecat, citit. Valoarea cu totul deosebită a ediției de faţă este dată de comentariile lui Gottlieb Erdmann Gierig. Geirig a trăit între 1742 şi 1814, a fost profesor la Universitatea din Dortmund şi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în opera ovidiană. Tipărite pe două coloane (spre deosebire de textul propriu-zis, care e cules pe una singură) şi cu caractere mai mici, notele lui Gottlieb Geirig depăşesc cu mult în volum textul „Metamorfozelor”, ceea ce spune ceva despre acribia cu care acesta a ţinut să se aplece asupra operei marelui poet latin. Dar nu întinderea dă însemnătate, ci substanţa lor, comparaţiile şi adâncimea gloselor care duc la efectul de plonjon în lumea miturilor antice”, a precizat bibliograful Ionel Alexe.
BJC deține doar ultimul tom al acestei ediții ovidiene, apărută în două volume, în limba latină, la Leipzig, în anul 1807, la editura E.B. Schwickerti. Din cele 908 pagini ale volumului „Metamorphoses”, de P. Ovidii Nasonis, aproape 500 sunt dedicate unui „Index Verborum”, dicţionar de cuvinte folosite de Ovidiu în „Metamorfoze”.
Exemplarul deținut de BJC „Ioan N. Roman” a fost achiziționat în anul 2002, fiind cumpărat la acea dată pentru suma de 4.575.163 lei. Volumul are coperţi de carton marmorat şi tranşe roşii, se păstrează în condiţii foarte bune și poate fi studiat la sediul central al BJC cu aprobarea conducerii.
PUNCTE DE REPER „Am considerat necesară continuarea expunerii unor volume din colecțiile speciale deoarece acestea reprezintă unele dintre documentele cu care o bibliotecă se poate mândri. În același timp, inițiativa face parte din activitatea noastră de a îndruma publicul spre recunoașterea valorilor umanității, care, în orice epocă, trebuie să constituie puncte de reper”, a precizat directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.
„Proiectul „Întâmplări din bibliotecă” este un unul la care țin. L-am inițiat acum câțiva ani și-l voi continua cu pasiune, din dorința de a face cunoscute publicului constănțean câteva dintre cărțile foarte valoroase din colecțiile Bibliotecii Județene Constanța, care au fost achiziționate pentru comunitate și cu banii comunității. De aceea am considerat că este cazul să le scoatem la lumină și cu ocazia aceasta să stimulăm și cercetarea și chiar și lecturile obișnuite”, a spus bibliograful Ionel Alexe.
Citește și:
„Bibliofilie tomitană”, o carte de vizită pentru Biblioteca Județeană