Metanul din Oceanul Arctic ameninţă Pământul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Metanul din Oceanul Arctic ameninţă Pământul

Monden 17 Decembrie 2011 / 00:00 2159 accesări

O CRIZĂ SERIOASĂ Oamenii de ştiinţă ruşi au descoperit sute de suprafeţe gigantice în care gazul metan din Oceanul Arctic iese la suprafaţă şi ajunge în atmosferă. Gazul, de 20 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon, poate grăbi schimbarea climatică. ”În urmă cu ceva timp, am descoperit structuri gen torţă, dar acestea nu depăşeau câteva zeci de metri. Este pentru prima dată când descoperim scurgeri continue, puternice şi impresionante. Vorbim de suprafeţe cu peste 1.000 de metri în diametru”, a declarat un membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia, Igor Semiletov. Acesta a catalogat descoperirea drept una şocantă şi a avertizat că se aşteaptă să existe mii de astfel de scurgeri gigantice în zona cuprinsă între coasta rusă şi platforma continentală est-siberiană. Într-o zonă foarte redusă, de circa 26.000 de kilometri pătraţi, au fost numărate peste 100 de fântâni unde gazul ieşea în bule şi ajungea direct în atmosferă. Unele zone aveau diametre de peste un kilometru iar concentraţia de metan în acele locuri era de 100 de ori peste valorile normale.

Oamenii de ştiinţă estimează că rezerve de sute de milioane de tone de metan sunt blocate sub permafrostul Arctic. Permafrostul defineşte un strat de sol şi de roci care nu se dezgheaţă nici în timpul verii. Una dintre cele mai mari griji este că temperaturile tot mai mari duc la topirea acestui permafrost şi la eliberarea metanului.

UN SUBIECT OCOLIT Conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice, încheiată de curând la Durban, în Africa de Sud, nu a adus răspunsurile necesare pentru a frâna despăduririle. Una dintre principalele decizii care s-au luat la conferinţa similară de la Cancun, în Mexic, în 2010, a fost integrarea pădurilor în lupta împotriva încălzirii globale, prin programul REDD+, adică Reducerea emisiilor datorate degradării pădurilor. Acest program este destinat să furnizeze un ajutor financiar şi tehnic pentru combaterea despăduririlor. La Durban, însă, nu au mai existat discuţii punctuale pe acest subiect. Distrugerea pădurilor reprezintă o contribuţie de 17% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, care se afla la originea încălzirii globale.



12