Metode de recuperare eficiente după accidentările pe gheață!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție mare...

Metode de recuperare eficiente după accidentările pe gheață!

Sănătate 05 Ianuarie 2016 / 17:37 752 accesări

În aceste zile, mersul și plimbatul au devenit o provocare, zăpada depusă, pe alocuri și cu gheață, fiind un adevărat pericol, mai ales pentru persoanele care nu au o încălțăminte adecvată, dar nu neapărat. La toate acestea se adaugă și frigul. Suntem nevoiți să stăm încordați, să pășim cu mare atenție. Medicii recomandă astfel o atenție sporită pentru a evita alunecarea, căderea și chiar rănirea. Mușchii corpului îndeplinesc două funcții foarte importante: prima este aceea de a produce mișcare, iar a doua de a menține temperatura corpului constantă prin ativitatea lor. ”Atunci când organismul nostru trece de la o temperatură ridicată, la o temperatură scăzută și persistă într-un mediu sub zero grade, organismul se va apăra, producând două reacții: contracturi musculare repetate, determinând apariția tremuratului sau o contracție musculară permanentă, determinând apariția stării de hipertonie, respectiv de permanentă încordare, ce se traduce prin dureri de o intensitate foarte mare la nivelul mușchilor”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare, citat într-un comunicat. Ideal ar fi să evităm situațiile de acest gen, dar dacă ne confruntăm cu ele este bine să cunoaștem câteva metode de recuperare medicală eficiente. Potrivit fizioterapeutului, citat în comunicat, metodele au ca scop scăderea tonusului acelui mușchi prin stretching activ global, terapie manuală, masaj, termoterapie, electroterapie, laserterapie, ultrasunet, dar și kinesiotaping, care va continua acasă munca depusă de fizioterapeut.

ÎN CAZ DE CĂZĂTURI PE GHEAȚĂ ”Căzăturile pe gheață pot produce traume la nivelul țesutului prin fracturarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umărului sau ale șoldului. În astfel de cazuri, este recomandat să mergeți la serviciul de urgență pentru a vă asigura că totul este în ordine. Pot să apară anumite leziuni care să nu provoace simptome foarte puternice pe moment, dar care, în timp, să cauzeze unele probleme mult mai mari”, potrivit specialiștilor. O leziune latentă este cea a coccisului, ce apare în urma căzăturilor în fund, ce poate determina, după o perioadă mai lungă de timp, dureri în zona lombosacrată. “De cele mai multe ori, o căzătură pe gheață este urmată și de lezarea unui membru, fiind nevoie de imobilizarea acestuia și, ulterior, de recuperare medicală”, avertizează fizioterapeutul Goga.

DATUL ZĂPEZII, O PROBLEMĂ Specialistul a precizat că asta nu e tot, și că și datul zăpezii din drum sau de pe mașini, poate fi o problemă. “Din punct de vedere biomecanic, datul zăpezii produce la nivelul coloanei vertebrale lombare exact mișcarea ce determină, în timp, apariția unei hernii de disc. Este vorba despre flexia cu rotație și extensia cu rotație, care generează torsiune la nivelul discului intervertebral”, explică specialistul. Mai mult decât atât, datul zăpezii este o activitate care presupune, de regulă, mișcări bruște, iar în momentul în care mușchii nu sunt pregătiți din punct de vedere termic pentru efectuarea unei anumite mișcări, iar aceasta se produce totuși, există riscul de apariție a spasmului muscular. Fizioterapeutul Goga ne sfătuiește să evităm astfel de mișcări și să efectuăm, înainte de a ieși din casă, o încălzire prin câteva mișcări ușoare, care să antreneze mușchii brațelor, dar și pe cei ai spatelui.

Taguri articol


12