Investigaţiile hepatice nu mai constituie o problemă pentru bolnavii suspecţi de diferite tipuri de hepatite. Dacă până acum testele hepatice erau invazive, existând chiar şi pacienţi care le refuzau, din cauza metodei (biopsie), acum, potrivit noului protocol, sunt două metode folosite deja şi la Constanţa, respectiv fibroscan şi fibromax, explică şeful Clinicii de Boli Infecţioase Constanţa, membru în comisia judeţeană de hepatite, prof. univ. dr. Sorin Rugină. Profesorul spune, de asemenea, că metoda fibroscan presupune o ecografie, care se execută deja în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, iar fibromax este o probă de sânge, care se colectează cu uşurinţă. Medicul şef a explicat că poate acesta este motivul pentru care, în ultima perioadă au fost depistaţi mai mulţi bolnavi cu diferite tipuri de hepatite. „Hepatitele sunt, de regulă, depistate întâmplător”, spune prof. univ. dr. Rugină. Astfel că au fost depistaţi bolnavi care „duceau” boala pe picioare chiar şi de 30 de ani. De menţionat că, deocamdată, ambele metode sunt suportate financiar de către pacienţi, întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu decontează. Doar tratamentele sunt suportate integral de către CNAS, însă cum costurile sunt extrem de mari, în cazul unui singur bolnav ajungându-se chiar şi la 60 de milioane lei pe lună, listele de aşteptare sunt mai mari.
• TRATAMENTUL – RĂBDARE ŞI VOINŢĂ • Tratamentele hepatitelor sunt suportate greu de mulţi pacienţi, ca urmare a impactului puternic pe care medicamentele îl au asupra organismului. „Sunt produse care dau chiar şi tendinţe sinucigaşe. Îţi trebuie răbdare şi voinţă pentru a urma un asemenea tratament”, a declarat medicul şef, care a precizat că în cazul bolnavilor depistaţi cu hepatita de tip B se pune problema de existenţa infecţiei pe viaţă. Potrivit noului protocol, se urmăreşte tratarea formelor acute de hepatite B şi C, astfel încât să se evite cronicizarea lor, implicit scurtarea listelor de aşteptare a bolnavilor. „Numărul cazurilor cu hepatită cronică va scădea astfel”, este de părere profesorul, care menţionează că, în condiţiile de faţă, trebuie acceptate listele de aşteptare. După aşteptare, medicul şef a explicat că pot exista două situaţii: fie pacientul să răspundă la tratament, dar organismul să nu-i reziste, fie pacientul să accepte tratamentul, dar să organismul să nu răspundă la acesta. Cum unele medicamente sunt extrem de agresive, specialiştii au deja în lucru o înlocuire, de exemplu, în cazul interferonului, unul dintre medicamentele deja cunoscute şi utilizate frecvent în tratarea hepatitelor. În evidenţele medicilor constănţeni sunt aprox. 100 de bolnavi cu hepatită C şi aprox. 50 cu hepatita B.
• CĂI DE TRANSMITERE • Se ştie că hepatitele B şi C sunt transmise, fie prin transfuzii, prin realizarea tatuajelor cu instrumente nesterile, fie prin instrumentarul utilizat în cabintele de stomatologie sau la saloanele de manechiură şi pedichiură. De asemenea, au fost depistate numeroase cazuri de hepatite în rândul persoanelor consumatoare de droguri. Şi contactul sexual neprotejat poate constitui o cale de transmitere a bolii.