Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, spune că nimeni nu verifică reţetele producătorilor de alimente şi ingredientele folosite de aceştia, iar din acest motiv nu trebuie să se mire nimeni dacă din salam sau parizer se scurge apă. „Să nu ne mirăm când se scurge apa din parizer şi din salam, pentru că acum nimeni nu verifică reţetele producătorilor în privinţa ingredientelor folosite”, recunoaşte Fuia. El a arătat că un act normativ din 1995, prin care ministerul a avut atribuţia de a controla şi aviza reţetele de fabricaţie şi de a sancţiona operatorii care nu respectau normele privind compoziţia chimică a produselor alimentare comercializate, a fost abrogat anul trecut, la cererea producătorilor. „Autorităţii Veterinare nu i-a fost dată nici atribuţia de a verifica şi aproba reţetele de fabricaţie a produselor alimentare, nici de a acorda licenţele de fabricaţie a produselor alimentare, nici de supraveghere şi control al activităţilor de producţie alimentară”, a afirmat ministrul. Fuia a afirmat că a discutat problema în Guvern şi Ministerul Agriculturii a primit undă verde pentru crearea Registrul Industriilor Alimentare. Producătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern. Astfel, producătorii îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere. Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor.