Mezelurile, crimă pentru sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mezelurile, crimă pentru sănătate

Sănătate 06 Februarie 2010 / 00:00 1027 accesări

Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism chiar şi zece ani, pentru că tubul digestiv nu le poate digera, atrage atenţia master european în Educaţie pentru Sănătate şi Programe de Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. “Mezelurile şi sănătatea n-au nimic în comun. Copiii n-ar trebui să consume niciun gram”, spune dr. Popescu. Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente menţionate pe un produs, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice. “Efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, efectele sunt dezastruoase.

14 PORŢII DE MEZELURI PE LUNĂ CRESC CU 78% RISCUL APARIŢIEI UNEI FORME DE BOALĂ PULMONARĂ OBSTRUCTIVĂ CRONICĂ, CARE ESTE FOARTE GRAVĂ

Dintre cei mai periculoşi sunt fosfaţii, care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase”, mai spune medicul şef. Potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi în specialităţile mai scumpe din carne, provoacă un apetit ridicat şi dau dependenţă. “Glutamatul monosodic dă un gust foarte bun. Stimulează pofta de mâncare şi te face să mănânci încontinuu. Efectul nu apare imediat, dar mâncând şi mâncând, duce la obezitate”, mai spune medicul, care adaugă că toţi coloranţii sunt bombe pentru organism. De exemplu, roşul carmin folosit se extrage dintr-o insectă, iar în procesul chimic de extracţie, se foloseşte aluminiul. Consumul acestora prin mezeluri distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă boala Alzheimer. Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, în mare parte, de făina de soia sau de amidonul de cartofi (care au chiar 40% din compoziţia unui parizer ieftin sau a unui salam). “Fosfaţii din mezeluri împiedică fixarea calciului în oase. Afectează creşterea copiilor, iar în 20 de ani, femeile vor suferi de osteoporoză. Bărbaţii vor scădea la bătrâneţe mai repede în înălţime şi, în multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai conţin gume de omogenizare, care, pe lângă faptul că reţin apă, au rolul de a omogeniza”, spune dr. Loti Popescu. Nu pot fi digerate de tubul digestiv decât în zece ani. Efectul imediat este apariţia gastritelor şi a ulcerelor, dar şi a cancerului colo-rectal.

Taguri articol


12