Mezelurile false invadează piaţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie la ingredientele produselor din carne!

Mezelurile false invadează piaţa!

Justiție 14 Martie 2012 / 00:00 643 accesări

Piaţa de larg consum pune la dispoziţia cumpărătorilor o diversitate de preparate din carne care, prin aspect şi ambalaj, atrag cumpărătorii. Însă industria alimentară din mileniul III pune mai mult accent pe felul în care arată un preparat şi mai puţin pe calitatea nutritivă a acestuia. Din acest motiv, cumpărătorii trebuie să decidă cu atenţie care sunt alimentele sănătoase pentru consum, fiind necesară citirea în întregime a etichetei ce însoţeşte preparatul. Pentru ca produsele din carne să aibă un aspect mereu fraged şi un termen de valabilitate cât mai mare, producătorii aleg să folosească potenţiatori de gust şi aditivi alimentari. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că unii producători adaugă şorici, apă, grăsime, tendoane în cantităţi mai mari decât ingredientul de bază.

NEREGULI LA APROAPE TOŢI OPERATORII O mare parte din alimentele vândute în comerţ nu respectă normele de etichetare şi de conformitate impuse de legislaţia în vigoare. În urma acţiunilor de verificare a produselor din carne desfăşurate în 2011 de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, au fost verificate 3.630 kilograme (kg) produse din carne la 44 de operatori economici, iar la 33 dintre aceştia s-au găsit comercializate 639 kg produse din carne la care au fost constatate abateri de informare-etichetare. “Au fost oprite temporar de la comercializare până la eliminarea deficienţelor constatate 589 kg produse din carne în valoare de 11.356 lei, iar alte 50 kg de produse din carne în valoare de 1.105 lei au fost oprite definitiv de la comercializare. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale ce au constat în şase avertismente şi 27 de amenzi în valoare de 48.000 de lei”, a declarat comisarul şef al CJPC Constanţa, Dionisie Culeţu.

RESTURI DE PUI ÎN “GUSTAREA DE VITĂ” Nerespectarea reţetelor duce la apariţia falsurilor, care invadează tot mai mult domeniul alimentar, avertizează specialiştii. În urma controalelor desfăşurate la Constanţa, comisarii CJPC au găsit, printre altele: 1.456 cutii pate de ficat de porc şi pui (43,68 kg în valoare de 1.048,32 lei) care aveau menţionat la ingrediente “făină de grâu”, contrar Ordinului 560/2006 şi Normelor Metodologice de aplicare, care menţionează că la fabricarea pateului de ficat nu se admite introducerea proteinei vegetale şi a amidonului; conserve “gustare de vită”, a căror denumire nu era în concordanţă cu ingredientele menţionate pe etichetă, deoarece conţinea carne de pui separată mecanic (este o pastă rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre şi este prelucrată cu utilaje speciale; poate să conţină resturi de piele, tendoane, chiar şi oase - n.r. ) în proporţie preponderentă, plămâni de vită şi grăsime de vită; pe eticheta unui produs denumit “parizer de pui” în lista ingredientelor nu apărea carnea de pui; la cremvurştii din piept de pui “Gurmandia” s-a constatat că sunt neconformi. La parametrul proteină a fost determinată o valoare de 8,6% faţă de minim 10%. De asemenea, au mai fost identificate alimente care, deşi se vindeau ca “produse tradiţionale”, nu corespundeau normelor în vigoare. De exemplu, pastrama de porc “Komezzo” şi cârnaţii tradiţionali “Kosarom” se comercializau sub denumirea de “produs tradiţional”, dar nu s-a putut face dovada că respectivele produse poartă legal acele denumiri şi anume că sunt înscrise în Registrul de atestare a produselor tradiţionale de la Ministerul Agriculturii, fiind considerată o practică comercială incorectă.



12