„Mic şi-al dracu’!”, cartea de vizită a lui Ion Pribeagu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atmosferă interbelică cu... regal umoristic

„Mic şi-al dracu’!”, cartea de vizită a lui Ion Pribeagu

Cultură 15 Iunie 2011 / 00:00 721 accesări

Maia Morgenstern a dovedit, o dată în plus, că este o mare actriţă, care deţine arta de a prinde publicul în mrejele sale, cu talentul şi farmecul ieşit din comun. Avându-l alături pe balerinul şi coregraful Vali Roşca, actriţa a reuşit să redea, pentru nişte spectatori sceptici la început, dar apoi entuziasmaţi, atmosfera savuroasă a lumii interbelice, plecând de la versurile umoristice ale lui Ion Pribeagu şi muzica din acea perioadă. În „Mic şi-al dracu’!”, cei doi artişti au format, luni seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, un singur personaj, discursul umoristic propriu-zis fiind susţinut şi potenţat de mişcările în contrapunct ale lui Vali Roşca.

Povestea acestui spectacol, jucat de aproximativ cinci ani pe scenele ţării este „tristă şi frumoasă”, în acelaşi timp, după cum a subliniat Maia Morgenstern. „Aveam un spectacol cu o mare pianistă, un mare compozitor de muzică de teatru: doamna Dorina Crişan Rusu. Era vorba despre spectacolul „Chiriţa en voyage”, un pretext pentru a cânta muzica lui Flechtenmacher, „Cânticelele” lui Vasile Alecsandri. Aveam programat acest spectacol, dar o boală crudă şi fulgerătoare a secerat viaţa Dorinei. Atunci l-am rugat pe domnul Vali Roşca, de care mă leagă o prietenie şi o admiraţie de ani de zile, cu care am colaborat atunci când am jucat pe scena Teatrului Naţional, „Chicago”, să facem un spectacol Ion Pribeagu”.

Aplauze şi garoafe. Privită cu scepticism la început, ideea a luat formă, iar apoi a prins viaţă, pe scenă. „Cunoscusem, întâmplător, poezia umoristică a lui Ion Pribeagu, care aminteşte de o anumită zonă a lumii artistice interbelice, de lumea presei, de redacţia unui ziar, cu tarele ei, cu cele bune, cu cele triste, cu cele efemere, cu deşertăciunile vieţii. Încet şi împreună am colaborat astfel încât s-a născut un personaj, o fiinţă: Ion Pribeagu, amintirea lui Ion Pribeagu, cartea lui de vizită, care se prezintă cu multă auto-ironie”, a conchis Maia Morgenstern. „Bucuria de a juca, de a împărtăşi o întâlneşti foarte rar la un artist, din punctul acesta de vedere cred că ne asemănăm”, a spus şi Vali Roşca.

La final, cei doi artişti şi-au răsplătit publicul oferind, în schimbul atenţiei şi al aplauzelor... garoafe.

Taguri articol


12