Numită și „Mica Unire”, Unirea Principatelor Române de acum 156 de ani precede alte momente importante din istoria devenirii statului unitar român: revenirea Dobrogei în granițele patriei-mamă, în urma Războiului de Independență (1877-1878), și Marea Unire de la Alba Iulia, înfăptuită la 1 Decembrie 1918. Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei, va fi sărbătorit, în avans, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Evenimentul va fi marcat astăzi, de la ora 10.00, în aula „Adrian Rădulescu”, printr-o lecție deschisă susținută de muzeograful dr. Lavinia Gheorghe și invitatul său, dr. Răzvan Pantelimon de la Universitatea „Ovidius”, cărora li se vor alătura elevi de la școlile și liceele constănțene. În program sunt incluse și momente artistice.
„Mica Unire” a fost deja celebrată la Mangalia, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, fiind organizat de Colegiul Economic, în colaborare cu Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, Complexul Cultural „Callatis” și Școala Gimnazială nr. 3 Mangalia.
Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Saraiu
Se anunță petrecere mare în Saraiu. În amintirea actului Unirii Principatelor Române, care a avut loc pe 24 ianuarie, în urmă cu 156 de ani, autoritățile locale din comună îi cheamă mâine pe localnici să vină cu mic, cu mare la „Hora Unirii”, în fața Primăriei. La acțiune vor participa senatori, deputați, invitați din administrația centrală şi elevi ai Școlii sărăiene „Nicolae Maraloi”, iar Ansamblul „Biblioritm” va susţine un spectacol folcloric. „Ne amintim cu emoție și mândrie de mărețul act al Unirii Principatelor Române, prin care s-au pus temeliile Statului Român. Mica Unire, așa cum mai este denumit acest act, reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, în 1859”, se arată în comunicatul de presă emis de Primărie.