„Mica Unire”, pe înţelesul elevilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Mica Unire”, pe înţelesul elevilor

Cultură 20 Ianuarie 2011 / 00:00 564 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) îi aşteaptă pe elevi, mâine, de la ora 10.00, în aula „Adrian Rădulescu”, la o lecţie deschisă menită să releve semnificaţia datei de 24 ianuarie. Despre contextul şi importanţa înfăptuirii „Micii Uniri” din 1859 le vor vorbi elevilor muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe şi prof. univ. dr. Ion Bitoleanu de la Universitatea „Spiru Haret”. Totodată, liceenii constănţeni pasionaţi de istorie, dar şi cei din Valu lui Traian, s-au pregătit cu comunicări subscrise temei date.

În programul manifestării este inclus şi un spectacol muzical susţinut de prof. Walter Ghicolescu de la Şcoala generală nr. 12 „B. P. Haşdeu” şi de eleva Lavinia Grancea de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, coordonată de prof. Magdalena Ghilescu. O expoziţie de desene, realizată de elevii clasei I A de la Şcoala generală nr. 22 „I. C. Brătianu”, sub îndrumarea învăţătoarelor Ioana Antemir şi Viorica Lapteş, va da culoare evenimentului.

24 ianuarie este o zi istorică pentru românii de pretutindeni. La această dată, în anul 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Ţării Româneşti, după ce, la 5 ianuarie, devenise domnitor al Moldovei. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca şi „Mica Unire”, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român - care s-a finalizat prin „Marea Unire” de la 1 Decembrie 1918 - s-a realizat într-un context european favorabil şi în urma condiţiilor create de Revoluţia din 1848 în Ţările Române.

Taguri articol


12