La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, cei pasionaţi de universul marinăresc pot să viziteze, în această perioadă, expoziţia temporară: „Lucrări de matelotaj şi navomodele realizate în Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale (SAFN)”. Vernisajul a avut loc, ieri, fiind susţinut de comandantul SAFN „Viceamiral Constantin Bălescu”, comandorul Vasile Chirilă care a prezentat machete de veliere, fregate, distrugătoare, portavioane şi submarine, precum şi tunurile navale, nodurile, diversele împletituri mărinăreşti expuse la muzeul callatian.
Evenimentul a fost inclus în activitatea cultural-ştiinţifică „154 de ani de la Unirea Principatelor Române”, organizată de muzeul din Mangalia şi moderată de directorul instituţiei de cultură, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Prezent la manifestare, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a subliniat că ziua de 24 ianuarie este un prilej de bucurie pentru români şi că această colaborare între instituţiile din Mangalia trebuie să continue, să devină chiar o tradiţie. În cadrul întâlnirii, elevii de la şcolile din localitate au prezentat mai multe activităţi artistice, simpozionul încheindu-se cu „Hora Unirii”.
Evenimentul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost marcat şi la Constanţa. Astfel, la Cercul Militar Constanţa, Muzeul Marinei Române (MMR) a organizat simpozionul omagial „24 Ianuarie 1859 - Unirea, Naţiunea a făcut-o!”. Comunicările au fost susţinute de specialiştii MMR, dr. Andreea Croitoru şi dr. Florin Stan şi de muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Moderatorul întâlnirii a fost directorul MMR, comandor conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco.De asemenea, seara, la Cercul Militar a fost organizat, „la ceas aniversar”, un spectacol folcloric.
O expoziţie semnată de graficianul Leonte Năstase - reprezentând clasici ai culturii române - vernisată, ieri, la Biblioteca Universităţii „Ovidius” a dat un plus de culoare „Micii Uniri”.