Mica Unire, sărbătorită la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vineri

Mica Unire, sărbătorită la Constanţa

Cultură 21 Ianuarie 2014 / 00:00 653 accesări

După Ziua Naţională a Culturii şi cei 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, evenimente celebrate pe 15 ianuarie şi la Constanţa, un alt moment special de importanţă naţională va fi sărbătorit în această săptămână: 155 de ani de la Mica Unire. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859, când s-a înfăptuit unirea Ţării Româneşti şi a Moldovei, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, va fi marcat vineri, în instituţiile de cultură de la malul mării.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa va celebra acest moment de la ora 10.00, printr-un amplu program în care comunicările ştiinţifice vor alterna cu momentele artistice susţinute de elevi de la şcolile generale şi liceele constănţene, dar şi din judeţ, din Pantelimon şi Istria.

Mica Unire va fi marcată şi la Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I”, Filiala Constanţa, unde elevii şi-au anunţat deja vizita, beneficiind de ghidaj şi de prezentări interactive. „Sărbătorim Mica Unire cu trei zile înainte de eveniment şi cu trei zile după această dată. Avem foarte multe vizite ale elevilor din oraş, dar şi din judeţ”, a spus directorul Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I”, Costin Scurtu.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 va fi celebrat şi de Muzeul Marinei Române, prin tradiţionalul simpozion organizat la Cercul Militar Constanţa, vineri, de la ora 13.00.

PE FALEZA CAZINOULUI La aceste manifestări culturale se adaugă cele de pe Faleza Cazinoului, care se vor desfăşura sub egida Instituţiei Prefectului şi a Garnizoanei Constanţa, tot vineri, de la ora 10.00.

TULCEA Mica Unire va fi sărbătorită şi în celălalt judeţ dobrogean, Tulcea, printr-un ceremonial militar şi religios organizat de Instituţia Prefectului şi Garnizoana Tulcea, o tradiţională horă în Piaţa Civică şi un spectacol folcloric.

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti, după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei. Unirea Principatelor Române, numită şi Mica Unire, precede alte două momente importante din istoria devenirii statului unitar român: revenirea Dobrogei în graniţele patriei-mamă, în urma Războiului de Independenţă (1877-1878), şi Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Taguri articol


12