„Mica Unire“, sărbătorită la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Mica Unire“, sărbătorită la Constanţa

Cultură 20 Ianuarie 2009 / 00:00 1306 accesări

Data de 24 ianuarie reprezintă un moment de referinţă în istoria poporului român. „Mica Unire“ a Moldovei cu Ţara Românească, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a precedat ceea ce avea să se petrecă în secolul al XX-lea, „Marea Unire“. Acest moment istoric va fi marcat, şi la Constanţa, printr-o serie de activităţi. La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie va avea loc vineri, de la ora 10.00, în aula „Adrian Rădulescu“, un simpozion menit să marcheze cei 150 de ani care au trecut de la realizarea Unirii Principatelor Române. Despre semnificaţiile actului istoric de la 24 ianuarie 1959 vor vorbi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, dr. Virgil Lungu, prof. univ. dr. Ion Bitoleanu, precum şi dr. Lavinia Gheorghe. Elevi de la Grupul Şcolar Economic „Virgil Madgearu“, Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida“ şi Grupul Şcolar „C.A. Rosetti“ vor prezenta lucrări despre Unirea Principatelor. De asemenea, în cadrul manifestării vor mai avea loc un moment artistic şi o expoziţie de desen realizată de copii de la Şcoala generală nr. 23 „Constantin Brîncoveanu“.

La Muzeul Marinei va avea loc, sîmbătă, de la ora 9.30, simpozionul „1859-2009. 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Valahia“. Manifestarea este organizată de Muzeul Marinei Române, în colaborare cu Universitatea „Ovidius“ Constanţa, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, filiala Constanţa, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ şi Muzeul „Callatis“ din Mangalia.

Ziua Unirii Principatelor Române este marcată şi la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“, printr-o expoziţie de carte vernisată la parterul instituţiei de cultură. Expoziţia reuneşte lucrări de specialitate care abordează acest moment semnificativ din istoria românilor. „Pentru românii de pretutindeni, 24 ianuarie înseamnă ziua primei Uniri. Este prima etapă, primul mare pas spre ziua primei Uniri. Este prima etapă, primul succes în marşul furtunos şi victorios care ne-a dus la Unirea cea Mare, eveniment sărbătorit anul trecut şi de la a cărui realizare s-au împlinit 90 de ani. Unirea a fost ideea forţă care a dat poporului român traiectoria ascendentă de la 1821 la 1918. România Mare, realizată prin actul de la 1 Decembrie 1918, ar fi rămas un vis utopic fără 24 ianuarie 1859“, a declarat Gelu Culicea, şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene Constanţa.



12