O MĂRTURIE INCRIMINATOARE Medicul legist care a efectuat autopsia lui Michael Jackson a declarat că starul era prea slăbit ca să-şi fi administrat singur Propofol, substanţa anestezică ce i-a provocat moartea. Acesta a declarat spre stupoarea tuturor că Michael Jackson era aproape orb. Medicul legist Christopher Rogers a făcut această declaraţie marţi, la Curtea Superioară din Los Angeles, unde a fost chemat să depună mărturie în procesul medicului Conrad Murray, judecat pentru omuciderea involuntară a cântăreţului Michael Jackson.
Mărturia lui Christopher Rogers este total opusă tezei avocaţilor apărării, potrivit cărora regele muzicii pop şi-ar fi administrat singur doza de medicament care i-a provocat moartea. Michael Jackson a murit pe data de 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente, în special din cauza unei grave intoxicări cu Propofol. Medicul Conrad Murray a recunoscut că i-a administrat Propofol cântăreţului american, în dimineaţa morţii acestuia, la cererea lui expresă, însă a respins acuzaţiile procurorului potrivit cărora şi-a părăsit pacientul şi i-a asigurat îngrijiri medicale foarte îndepărtate de standardele cerute. Mărturia medicului Christopher Rogers, de la Institutul de Medicină Legală din Los Angeles a fost însoţită de proiecţia unei fotografii şocante: cea a cadavrului gol al starului, pe masa de autopsie, cu părţile genitale acoperite de o bandă neagră.
Mama artistului, Katherine Jackson şi una dintre surorile acestuia, Rebbie, singurele membre ale familiei Jackson care au participat la audierile de marţi dimineaţă, au părăsit sala de judecată înainte de mărturia legistului, nu au văzut această fotografie şocantă şi nu au auzit detaliile despre autopsie. Invitat de procurorul David Walgren să explice cauza morţii lui Michael Jackson, Christopher Rogers a declarat că aceasta a fost o gravă intoxicare cu Propofol, un anestezic puternic pe care Michael Jackson îl folosea ca somnifer şi pe care medicul cardiolog Murray a recunoscut că i l-a administrat pe 25 iunie 2009. Întrebat apoi despre motivele care pot conduce la calificarea decesului starului drept omucidere, Rogers a afirmat că circumstanţele nu sprijină ideea autoadministrării Propofolului, în condiţiile în care avocaţii apărării spuseseră că Michael Jackson ar fi luat o doză suplimentară de anestezic în absenţa medicului său. Pentru ca să-şi administreze o doză, Michael Jackson ar fi trebuit să se ridice, fiind deja sub influenţa Propofolului, să fie capabil să şi-l administreze, să-şi fi făcut efectul Propofolul şi să i se oprească respiraţia, toate acestea în zece minute, a explicat medicul legist. Ipoteza pare puţin probabilă iar mai probabilă este ideea că medicul Conrad Murray a greşit dozarea anestezicului, mai ales că în cameră nu exista niciun aparat de măsurat. Totodată, Rogers a spus că Propofolul nu era un medicament potrivit pentru a trata insomnia, având în vedere riscurile implicate de administrare. De asemenea, tratamentul a fost făcut la domiciliul cântăreţului, un loc nepotrivit, dat fiind că, în eventualitatea stopului cardiorespirator, nu exista un echipament medical pentru reanimare.
PRIMUL INTEROGATORIU Christopher Rogers a mai declarat că Michael Jackson avea o stare de sănătate mai bună decât media persoanelor de vârsta sa, avea un nivel bun al colesterolului iar arterele sale erau curate. Totuşi, avea prostata inflamată, dificultăţi la urinare şi suferea de vitiligo, o maladie caracterizată printr-o depigmentare a pielii. Marţi a fost difuzată şi înregistrarea interogatoriului la care a fost supus Conrad Murray, la două zile după moartea starului. În această înregistrare, acesta spune că starul era aproape orb şi avea enorme dificultăţi la urinare. ”Vederea lui era foarte, foarte proastă. Am putea spune că era orb”, a spus Murray. De altfel, în momentul morţii, Michael Jackson purta un cateter pentru recoltarea urinei şi un tub nazal prin care primea oxigen. Totodată, Murray afirmă în înregistrare că lui Michael Jackson i se întâmpla să urineze pe el. Medicul a mai povestit că l-a tratat deseori pe Michael Jackson pentru deshidratare şi epuizare şi că starul se hrănea foarte prost, pentru că nu-i plăcea să mănânce, iar atunci când mânca, prefera orezul şi puiul. A mai spus că Michael i-a povestit că mama lui îl obliga să mănânce în copilărie, de aici dezinteresul pentru a se hrăni. Conrad Murray a adăugat că Michael Jackson mergea de trei ori pe săptămână la cabinetul dermatologului său, Arnold Klein şi că, după aceste vizite, de obicei se simţea rău. În cazul în care va fi condamnat, medicul în vârstă de 58 de ani, eliberat pe cauţiune după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare şi pierderea dreptului de a practica medicina.