Mici speranţe de supravieţuire pentru cometa ISON

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mici speranţe de supravieţuire pentru cometa ISON

Monden 30 Noiembrie 2013 / 00:00 684 accesări

Astronomii au scrutat de zor cerul, în căutarea dovezii clare ca o mică parte din cometa ISON să fi supravieţuit periplului său extrem de aproape de suprafaţa Soarelui. Iniţial, astronomii care au examinat imaginile transmise de mai mulţi sateliţi de observaţie solară au anunţat că ISON nu a supravieţuit. Însă, ulterior, un telescop din Rusia a identificat o mică parte din cometă îndepărtându-se de Soare. Imaginile mai recente au indicat o iluminare a ceea ce pare să fie un mic fragment din cometă.

Astronomii admit că sunt surprinşi şi încântaţi că ISON pare să fi supravieţuit, dar au atenţionat că în următoarele ore şi zile se poate întâmpla orice. Aceste rămăşiţe ale lui ISON ar putea să continue să se lumineze sau ar putea să se stingă pur şi simplu. ”Urmărim această cometă de mai bine de un an şi tot timpul ne-a surprins şi ne-a păcălit”, a comentat astronomul Karl Battams. Agenţia Spaţială Europeană, care a fost printre primele organizaţii care au anunţat ”decesul” lui ISON, a fost nevoită să reconsidere situaţia. O mică parte din nucleul cometei ar putea fi intactă, susţin experţii agenţiei. Este imposibil de spus cât de mult a supravieţuit din cometa ce avea cândva o lăţime de doi kilometri.

Indiferent care va fi în cele din urmă soarta ISON, cometele vor continua să fie prezente în ştirile din următorul an. Peste 11 luni, cometa Siding Spring va trece pe lângă Marte, la o distanţă mai mică de 100.000 de kilometri. Apoi, în noiembrie 2014, misiunea Rosetta a ESA va încerca să instaleze o sondă pe nucleul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Taguri articol


12