Comisia Europeană (CE) a publicat, săptămâna aceasta, Regulamentul privind categoriile de carne şi utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne, care va intra în vigoare din 25 iunie şi prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici după reţeta originală şi comercializarea micilor realizaţi din aceasta pe piaţa naţională, dar şi la nivel european, informează ministerul Agriculturii, printr-un comunicat remis, vineri, presei. „Regulamentul 601/2014 al Comisiei prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici după reţeta originală şi comercializarea micilor realizaţi din aceasta pe piaţa naţională, dar şi la nivel european. Precizăm că Regulamentul 601/2014 va intra în vigoare la 25 iunie 2014, ca atare, consumatorul român, şi nu numai, se poate bucura în continuare de savoarea micilor româneşti”, se arată în comunicat. Conform sursei citate, Reprezentanţa României la Bruxelles, susţinută de Ministerul Agriculturii şi de organizaţiile de producători şi procesatori din sector, a finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea în lista menţionată în Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componenţilor utilizaţi la fabricarea pastei de mici. Decizia cea mai importantă privind dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu şi carmin la prepararea mititeilor româneşti a fost luată în data de 10 martie, în Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH), prin obţinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală a UE. Nu mai puţin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit căreia au fost autorizaţi mai mulţi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care şi micii româneşti.