Să laşi românii fără mici este de neconceput. Ce-ar mai fi grătarul fără celebrii mititei sfârâitori şi aburinzi, uşor piperaţi şi udaţi cu bere? Ei bine, pentru cei care se temeau că micii ar putea dispărea din vieţile noastre gastronomice, vine o veste bună de la Comisia Europeană (CE). CE va autoriza joi, 20 februarie, în Comitetul pentru lanţul alimentar, prepararea mititeilor după reţeta tradiţională românească, în condiţiile în care, conform noii liste a aditivilor alimentari, era interzisă folosirea bicarbonatului de sodiu în reţeta de preparare a micilor. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la 1 iunie 2013, stabileşte, în cadrul Anexei II, aditivii alimentari autorizaţi la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afectează în mod direct produsul specific românesc „mititei”, întrucât printre aditivii care nu au mai fost autorizaţi se regăsesc şi unii folosiţi în mod tradiţional la prepararea pastei de mici. „Mititeii româneşti vor intra în categoria produselor din carne acceptate cu derogări de la directiva europeană, pe 20 februarie fiind votul final pentru acceptarea solicitării depuse anul trecut“, a declarat, ieri, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. În România se consumă anual aproximativ 10.000 de tone de mici, însă, cel mai probabil, „piaţa neagră“ se ridică la 70-80%, estimează Minea.