Micii româneşti vor ajunge pe grătarele străinilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De luna viitoare

Micii româneşti vor ajunge pe grătarele străinilor

Eveniment 23 Mai 2014 / 00:00 580 accesări

Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi exportaţi pe piaţa UE din primele zile ale lunii viitoare, imediat după publicarea regulamentului privind includerea aditivilor folosiţi în prepararea pastei de mici în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene“, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Regulamentul european prin care se permite utilizarea aditivilor în prepararea micilor româneşti, respectiv bicarbonatul de sodiu şi carminul, va fi publicat în primele zile din iunie. În aceste condiţii, micii româneşti nu mai au nicio problemă şi vor putea fi exportaţi în spaţiul comunitar”, a spus Constantin. Dosarul autorizării aditivilor bicarbonat de sodiu şi carmin la prepararea mititeilor româneşti mai trebuia să primească, la mijlocul lui mai, acordul Parlamentului şi al Consiliului European, după ce decizia cea mai importantă a fost luată pe 10 martie, în Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH), prin obţinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală a UE. Nu mai puţin de nouă state membre beneficiază de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit căreia au fost autorizaţi mai mulţi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care şi micii româneşti. Potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, în România se consumă anual între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 milioane de mici.



12