Microrezervaţie de cinci stele la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect european

Microrezervaţie de cinci stele la Constanţa

Justiție 01 Septembrie 2012 / 00:00 674 accesări

LUCRĂRI DE MODERNIZARE Cei care vor vizita după jumătatea lunii septembrie Microrezervaţia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) vor putea vedea o cu totul altă microdeltă în mijlocul oraşului cu ieşire la mare. Totul se datorează unui proiect transfrontalier care se derulează în prezent şi care a fost accesat de CMSN şi de Grădina Zoologică Dobrich din Bulgaria. Reprezentanţii celor două instituţii au organizat, vineri, o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat exact ce şi cum vor face şi, mai ales, care sunt avantajele. Proiectul are mai multe componente, însă cea mai importantă şi care are impact vizual constă în reabilitarea, extinderea şi modernizarea spaţiilor celor două instituţii. Totul, pentru a le oferi condiţii cât mai bune de şedere animalelor, pentru ca spaţiile în care sunt cazate să imite cât mai bine mediul lor natural, dar şi pentru a crea un mediu de relaxare cât mai frumos pentru vizitatori. Dacă cele mai multe dintre adăposturile animalelor din Microrezervaţie vor fi modernizate, la finalul proiectului vor exista şi unele noi. Mai exact, vor fi construite spaţii noi pentru căprioare, mufloni, ponei, lebede, pelicani, cormorani şi pentru raţele mandarin. Totodată, vor fi construite un punct de informare turistică şi o mini gospodărie ţărănească, vor fi amenajate poduri de trecere între insulele din Microrezervaţie, iar lista nu se opreşte aici. „Sunt câteva specii de păsări pe care vrem să le achiziţionăm şi unde avem probleme. Spre exemplu, gâsca cu gâtul roşu este mai greu de procurat, pentru este o specie protejată la nivel mondial, iar scufundacul polar nu e de găsit“, a declarat directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

CONFORT SPORIT PENTRU ANIMALE Directorul CMSN a adăugat că pentru animale vor schimba gardurile metalice cu care erau împrejmuite adăposturile cu unele de lemn. Am aflat şi de ce. Animalele au reticenţe în a se apropia de metal pentru că acesta luceşte şi le creează o stare de disconfort. Trecând peste ceea ce vor vedea vizitatorii, este foarte important şi ce va fi făcut pentru tratarea animalelor. „Am cumpărat un analizor de biochimie, hematologie, o masă chirurgicală, un microscop performant şi un aparat ecografic portabil, special pentru animalele sălbatice. Trebuie să ne axăm şi pe cum vom trata animalele, pentru că, la fel ca şi oamenii, şi animalele se îmbolnăvesc“, a mai spus Bîlbă. Pentru toate aceste lucrări, CMSN are alocaţi 500 de mii de euro. De cealaltă parte, bulgarii au avut şi ei ceva de lucru în ultima perioadă. La ei însă, lucrările sunt mai aproape de finalizare. Directorul Grădinii Zoologice, Sevdalina Venkova, a declarat că cei care vor ajunge la Dobrich vor vedea în curând, pe lângă multitudinea de animale deja existente, şi o familie de urşi, un mic lac pentru păsări flamingo şi alte case pentru animale şi păsări ce vor fi achiziţionate în perioada următoare. După atâtea eforturi şi după multă muncă depusă pentru ducerea la îndeplinire a proiectului, cele două părţi aşteaptă cu nerăbdare impactul asupra vizitatorilor.

Proiect transfrontalier

Proiectul „Creşterea potenţialului şi organizarea de facilităţi şi îmbunătăţirea infrastructurii turistice în regiunea transfrontalieră România - Bulgaria“ (POFTIC) este unul transfrontalier şi este derulat de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa şi Grădina Zoologică Dobrich. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, din care puţin peste 500 de mii de euro revin părţii române. Parteneri în acest proiect sunt Consiliul Judeţean Constanţa şi municipalitatea Dorbrich.



12