Echipa de hackeri ruşi care a încercat să intervină în alegerile prezidenţiale din SUA vizează grupuri de reflecţie conservatoare pentru a le sustrage date, a indicat luni Microsoft, relatează AFP. Pe baza unei decizii judecătoreşti, gigantul software a preluat controlul săptămâna trecută asupra a şase site-uri false implicate în această campanie, a scris pe un blog Brad Smith, preşedinte al Microsoft.
Aceşti hackeri au legături cu o agenţie militară rusă, cunoscută anterior sub numele de GRU, a afirmat el. Obiectivul este acela de a-i face pe utilizatori să creadă că accesează link-uri gestionate de aceste organizaţii, redirecţionându-i în acelaşi timp către site-uri falsificate gestionate de hackeri pentru a le sustrage informaţii, inclusiv parole. Astfel, unul dintre site-urile piratate părea să-l imite pe cel al Institutului Republican Internaţional, din al cărui comitet fac parte senatori republicani precum John McCain, critic la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, a menţionat Brad Smith.
Un alt site este similar cu cel al Institutului Hudson, care organizează discuţii pe teme precum securitatea informatică. Un alt site piratat îl imita pe cel al Senatului SUA. „Suntem îngrijoraţi de faptul că aceste site-uri şi altele reprezintă o ameninţare pentru securitatea unui număr tot mai mare de grupuri legate de două partide politice din SUA în perioada premergătoare alegerilor de la mijloc de mandat din 2018”, a scris Brad Smith. "Aceasta este o nouă demonstraţie că ruşii nu lansează cu adevărat atacuri partizane. Ei lansează atacuri pe care le percep ca fiind în interesul lor naţional ", a apreciat Eric Rosenbach, director al proiectului Apărarea democraţiei digitale în cadrul Universităţii Harvard, într-un interviu acordat New York Times. "Este vorba despre perturbarea şi slăbirea oricărui grup care contestă modul în care Rusia lui Putin acţionează în ţară şi în întreaga lume", a adăugat Rosenbach.