Deşi pe plan intern se face lobby din ce în ce mai puternic pentru asocierea fermierilor în cooperative, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, susţine importanţa micilor exploataţii. El a afirmat că sunt multe zone din UE în care micul producător este coloana vertebrală a lumii rurale, iar competitivitatea fermelor mici poate creşte, dacă se obţin produse de calitate şi care răspund cerinţelor pieţei. \"Restructurarea fermelor de semisubzistenţă eu nu o văd ca pe o reducere a numărului acestora, ci ca o problemă de creştere a performanţei lor. Sunt regiuni întregi în UE unde fermele mici au un rol crucial, nu numai pe plan economic, ci şi social şi de mediu. Sunt zone, ca aceea în care ne aflăm, unde micul producător este coloana vertebrală a lumii rurale, păstrătorul tradiţiilor şi al conştiinţei ruralităţii”, a declarat comisarul european. Conform acestuia, viitorul UE se bazează pe diversitate, deci vor fi create condiţiii pentru aceesul pe piaţă pentru diferitele tipuri de exploataţii. “Agricultura europeană de astăzi este o agricultură diversă. Politicile publice europene trebuie să faciliteze accesul pe piaţă pentru toate categoriile de exploataţii agricole: mici şi mari, de munte şi de câmpie, din nord şi din sud. Competitivitatea economică nu este apanajul fermelor mari. Putem creşte competitivitatea fermelor mici, dacă creştem valoarea adăugată a produselor pe care le obţin\", a precizat Dacian Cioloş. El a adăugat că producătorii din fermele de semisubzistenţă trebuie ajutaţi să investească în fermele lor, pentru a creşte cantitatea de produse comercializate. De asemenea, Cioloş susţine ideea de identificare locală sau regională a produselor obţinute din acest tip de ferme, prin etichetare specială. \"Mă gândesc la pieţe locale, la pieţe regionale, la produse de înaltă valoare adăugată, la produse tradiţionale, la produse de calitate\", a încheiat Dacian Cioloş.