Mieii din Constanţa, printre cei mai ieftini din ţară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vânzări mai bune decât anul trecut

Mieii din Constanţa, printre cei mai ieftini din ţară

Eveniment 17 Aprilie 2014 / 00:00 1840 accesări

Probabil nu toată lumea îmi va împărtăşi opinia, însă masa de Paşte nu e completă fără o friptură de miel, suculentă şi plină de savoare, lângă care mai punem o bucată de drob, una de pască şi o salată de primăvară. Ştiu... unii vor spune că friptura de curcan sau pui e pe placul lor, însă cei care vor să respecte tradiţiile şi cărora le place gustul acestor preparate vor cumpăra măcar o pulpă de miel şi câteva măruntaie pentru a-şi pregăti masa de Paşte. Cei care au familii mai numeroase se vor aproviziona cu un miel întreg, cumpărat, recomandabil, din pieţe, acolo unde crescătorii de animale sunt prezenţi, în această perioadă, pentru a-şi vinde marfa proaspăt tăiată. Ca să fie siguri că vor cumpăra într-adevăr un miel şi nu un animal care lătra înainte de tăiere (e sinistru, dar s-a întâmplat), constănţenii se pot îndrepta spre pieţele autohtone în care crescătorii de animale au încheiat un protocol cu Primăria Constanţa pentru a-şi vinde mieii pregătiţi pentru Paşte. Cei care s-au înscris în programul municipalităţii „Preţul corect pentru carnea de miel“ au fost de acord şi cu preţul propus de Primărie: 23 lei/kg. Mai exact, 61 de crescători de animale din judeţele Tulcea şi Constanţa şi-au pregătit mieii pentru a-i vinde în pieţele Griviţa şi Tomis III. În cele două locaţii pot merge cei care vor să cumpere miei tăiaţi în gospodăriile crescătorilor de animale. Constănţenii mai au o opţiune. Dacă vor să aleagă singuri mielul pe care îl vor pregăti pentru masa de Paşte, o pot face în piaţa Pescăruş din cartierul Faleză Nord. Acolo, un crescător de animale din Sibioara a venit cu miei vii, care sunt ţinuţi într-un ţarc, iar constănţenii îl pot alege pe cel pe care îl consideră potrivit. Tot acolo, o persoană se ocupă de sacrificatul animalelor, iar oamenii pot pleca cu carnea fiind siguri că marfa aleasă este cu adevărat proaspătă.

PREŢURI NEGOCIABILE Punctul de sacrificare a animalelor a devenit, de-a lungul ultimilor ani, locul de unde constănţenii şi-au cumpărat carnea ce ulterior a ajuns pe masa de Paşte. Ţarcul a fost amenajat vineri şi tot atunci au început să vină şi cumpărătorii, iar vânzările merg mult mai bine decât anul trecut. De ieri cu atât mai mult, pentru că, după cum spun crescătorii de animale, vânzările cresc simţitor de miercuri până în sâmbăta Paştelui. Aşa se întâmplă anual. Mai e ceva. Atât punctul de sacrificare, cât şi celelalte două centre de comercializare a mieilor sunt deschise până sâmbătă, în ajunul Paştelui, când oamenii mai pot găsi carne proaspătă de miel de la 6.30 până la ora închiderii pieţei: 20.00. „După cum vedem, anul acesta este mai bine decât anul trecut, pentru că locuitorii oraşului s-au învăţat cu punctul de sacrificare şi vin pentru a-şi alege singuri marfa. Punctul de sacrificare din piaţa Pescăruş este monitorizat în permanenţă de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cărora le mulţumim că sunt alături de noi şi anul acesta”, a declarat directorul Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare din cadrul Primăriei Constanţa, Nicolae Fronescu. Revenind la preţ, atât la punctul de sacrificare, cât şi în celelalte două pieţe, constănţenii cu talente negustoreşti pot negocia, iar vânzătorii par dispuşi să mai lase din cost. „Ne mai uităm şi la om şi, dacă vedem că sunt amărâţi, mai reducem din bani. Suntem oameni şi înţelegem că nu toţi îşi permit să dea cât cerem noi, cu toate că preţul este mult mai mic decât în alte pieţe sau decât anul trecut (25 lei/kg - n.r.)“, ne-a spus Ion Vişan, un crescător de animale din Sibioara. Aşa se face că anul acesta sunt mulţumiţi de preţ şi vânzătorii, şi cumpărătorii. Şi asta se vede în pieţele din Constanţa, care sunt foarte aglomerate în această perioadă.

Pieţele din Constanţa au printre cei mai ieftini miei

Un kilogram de carne de miel costă, în pieţele din toată ţara, între 20 şi 28 de lei, în timp ce, în unele supermarketuri, preţul ajunge chiar la 55 de lei. Cei care cumpără direct de la ciobani trebuie să plătească între 11 şi 15 lei kilogramul pentru un miel viu. În majoritatea cazurilor, preţurile la carnea de miel sunt similare celor din 2013, la Arad, de exemplu, fiind chiar mai mici faţă de anul trecut. În judeţele Alba şi Bihor sunt înregistrate preţurile cele mai mici - 20 lei/kg. Sunt însă şi oraşe, precum Buzău, unde carnea de miel s-a scumpit faţă de alţi ani, pe motiv că au crescut taxele în pieţe, preţul ajungând la 28 de lei. Constanţa este unul dintre oraşele în care preţul cărnii de miel a scăzut, în pieţele autorizate, faţă de anul trecut, de la 25 la 23 lei/kg. Şi asta pentru că Primăria Constanţa a instituit programul „Preţul corect la carnea de miel“, iar crescătorii de animale nu pot vinde mieii cu preţuri mai mari decât cel convenit cu municipalitatea. De menţionat este că găsim şi pe internet anunţuri ale crescătorilor de animale care ar face orice şi ar apela la orice soluţie pentru a-şi vinde marfa. Unii se arată dispuşi să le ducă acasă mieii gata tăiaţi celor care nu au timp să alerge prin pieţe sau magazine. Aveţi, însă, grijă. Ştiţi cum se spune: mielul foarte ieftin a lătrat până să fie tăiat...



12