Miercuri ninge slab şi în Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comandamentul de Iarnă, pregătit de intervenţie Vremea se răceşte accentuat

Miercuri ninge slab şi în Dobrogea

Eveniment 25 Noiembrie 2013 / 00:00 1059 accesări

S-au dus zilele cu temperaturi ridicate. Încet-încet, iarna îşi intră în drepturi în toată ţara. Potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), începând de astăzi şi până joi, 28 noiembrie, vom avea parte de o răcire accentuată a vremii, ninsori şi intensificări ale vântului. În intervalul menţionat, vremea se va răci accentuat, temperaturile vor scădea cu aproximativ 5 grade sub mediile climatologice ale perioadei, minimele nocturne vor deveni exclusiv negative, cu cele mai scăzute valori, în jurul a -10 grade Celsius, în estul Transilvaniei. Zona montană va fi sub cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului din această dimineaţă, de la ora 4.00, până seara, la ora 22.00, iar în a doua parte a zilei - şi Maramureşul, nordul Crişanei şi al Moldovei şi, local, Transilvania. Potrivit Centrului Regional Meteorologic Dobrogea, astăzi vremea va fi în continuare caldă, cu temperaturi maxime ce vor ajunge până la 14 grade Celsius. În schimb, de mâine, vremea se va răci accentuat. Dacă marţi temperaturile maxime vor fi de 8 grade Celsius, miercuri acestea nu vor depăşi 4 grade Celsius. Specialiştii spun că, în noaptea de marţi spre miercuri, în Dobrogea va ninge izolat şi slab. În restul zonei vor fi ploi. Vântul va sufla moderat şi cu intensificări ce vor depăşi 55 - 65 km/oră.

AUTORITĂŢILE, PREGĂTITE Spre deosebire de alţi ani, în care, fără excepţie, autorităţile erau luate prin surprindere de venirea iernii, anul acesta, încă de la începutul lunii octombrie, deşi temperaturile erau ridicate pentru această perioadă, Guvernul a convocat mai multe întruniri la nivelul ministerelor şi prefecturilor judeţene pentru a avea o evidenţă clară a potenţialelor probleme pe care venirea zăpezii le-ar putea provoca. Şi ieri, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut Comandamentului de Iarnă constituit la nivelul ministerului să se asigure că toate companiile din subordinea MT sunt pregătite de intervenţie. Potrivit unui comunicat remis, ieri, cotidianului „Telegraf“, în acest sens au fost luate o serie de măsuri la nivelul CNCF CFR SA, al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos - RA Galaţi şi la nivelul celor patru aeroporturi din subordinea MT, printre care şi Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa. „La CNCF CFR SA au fost verificate macazele şi starea tehnică a celor 34 de pluguri. Sunt încă în curs de amplasare panourile parazăpadă care vor proteja porţiunile de cale ferată expuse. Dintr-un stoc existent de 30.000 de panouri-parazăpadă, până în prezent au fost montate peste 50%”, se arată în comunicat. Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea MT au fost luate măsuri pentru asigurarea continuităţii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare. Şi AFDJ Galaţi RA intervine în cazul problemelor legate de navigaţia pe Dunăre, în acest sens fiind pregătite de intervenţie remorcherele de spargere a gheţii şi fiind încheiate contracte cu societăţi care dispun de nave pentru participarea la intervenţii. În plus, au fost stabilite navele care vor fi ancorate în porturi, precum şi măsurile care vor fi luate în acestea.

„Încă de la constituirea Comandamentului de Iarnă, în octombrie, am cerut participanţilor să facă toate diligenţele pentru a se pregăti de intervenţie în cazul ninsorilor. Cel mai important este ca pasagerii să călătorească în siguranţă, iar în cazul în care se petrec lucruri neprevăzute, să se poată interveni operativ şi în timp util”, a mai declarat Ramona Mănescu.



12