ATENŢIE... LA NEATENŢIE Noile numiri propuse de liberali pentru patru ministere i-au băgat, ieri, în şedinţă pe liderii USL. Era nevoie de stabilirea detaliilor tehnice legate de situaţia prim-vicepreşedintelui PNL Klaus Iohannis, cel căruia i-au fost propuse funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier. Restul propunerilor liberale au primit acceptul verbal al premierului. Deşi prim-ministrul Victor Ponta ar fi vrut să-l numească încă de ieri la Interne pe Iohannis, „deoarece la această instituţie este nevoie de o situaţie clară, de stabilitate”, nu s-a putut, căci liberalii vor totul sau nimic. Mai mult, lucrurile trebuie făcute în aşa fel încât Iohannis să nu se trezească în conflict de interese, dat fiind că este şi primarul Sibiului. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) abia aşteaptă să-l prindă făcând o mişcare greşită, în condiţiile în care a pierdut deja un proces cu edilul sibian. De altfel, cei de la ANI au explicat în scris Secretariatului General al Guvernului, la solicitarea acestuia, că, potrivit legii, o persoană cu o funcţie de ales local trebuie să demisioneze din funcţie înainte să fie numită într-un post de membru al Guvernului. Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că în cazul lui Iohannis contează doar părerea premierului Ponta, susţinând că „opiniile unor social-democraţi în acest caz sunt solfegii“. El a subliniat că propunerea lui Iohannis în Guvern nu reprezintă „o lovitură de imagine“, ci „o lovitură de conţinut“.
ŞI MINISTRU, ŞI VICEPREMIER După întâlnire, cel care a ieşit să explice ce s-a decis la Vila Lac a fost Iohannis. El şi-a reafirmat determinarea pentru a deveni vicepremier, menţionând că va face toţi paşii ceruţi de lege pentru acest lucru: „Dar acest lucru este treaba mea şi nu am neapărat nevoie de sfaturi decât dacă le cer“. Liberalul a spus că nu exclude varianta ca, în calitate de vicepremier, să coordoneze inclusiv domeniul finanţelor, deţinând în acelaşi timp poziţia de ministru de Interne. Apoi, Iohannis a declarat că nu s-a ajuns la un consens în USL deoarece e necesară o pregătire aprofundată a negocierii, iar în cadrul reuniunii, toţi liderii au fost de acord cu ideea că schimbările făcute în Guvern trebuie să fie realizate prin intermediul unui vot în Parlament asupra structurii Executivului, acest lucru fiind posibil miercuri. În acest sens, toate partidele din Uniune vor veni astăzi cu propunerile pe care le doresc, după care se va merge în Parlament. „Lucrurile par simple la prima vedere. În realitate, e o birocraţie destul de complicată“, a spus Iohannis. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat că declaraţiile lui Iohannis au fost „de manual, perfect, chirurgical, laparoscopic, nici nu curge sânge“. Antonescu a arătat că nu se pune problema unor rocade, ministerele fiind clare, şi a ţinut să afirme că nu s-a discutat „suficient în şedinţa USL, de vreme ce mai are loc o şedinţă“.
DE LA PRIMĂRIE LA... ECONOMIE Premierul Ponta a arătat că USL va redesena, în şedinţa programată pentru astăzi, atribuţiile vicepremierilor, deoarece „funcţia de viceprim-ministru e legată de cea de ministru de Finanţe, or, în momentul în care se leagă de cea de ministru de Interne, trebuie o nouă hotărâre a Parlamentului“. În ce-l priveşte pe Iohannis, Ponta spune că liberalul se va ocupa, din postura de vicepremier, de partea economică, el arătând că această soluţie a fost discutată în USL şi va fi „bătută în cuie“ la o nouă şedinţă a Uniunii. El a infirmat varianta potrivit căreia Iohannis va fi subordonat vicepremierului Gabriel Oprea. Pe de altă parte, şi rândul miniştrilor PSD se îngroaşă, ca să spunem aşa, deoarece Robert Cazanciuc de la Justiţie, Remus Pricopie de la Educaţie şi Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, s-au înscris în PSD. Până acum, cei trei nu făceau parte din niciun partid politic.