Mierea românească este comparată de un investitor japonez cu unul din cele mai scumpe vinuri, preşedintele companiei Apiculture AINC din Okayama, Japonia, Hideo Yamada, declarând că în produsul românesc se simte tradiţia apicultorilor. Prezent la Tulcea pentru a dona fundaţiei SOS Delta Dunării o ambarcaţiune, Hideo Yamada a declarat că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 11 ani pentru a vizita Institutul de apicultură. „Eram în Japonia atunci când am auzit de apicultura din România care are o istorie veche şi o tradiţie recunoscută pe plan mondial (...). Importăm miere de salcâm din Transilvania, care este extrem de apreciată în Japonia. Se simte o tradiţie în calitatea mierii din România, iar apicultorii din această ţară au o pregătire foarte bună. M-am născut într-o familie de apicultori şi ştiu cum se face mierea şi din acest motiv ştiu cât de buni sunt apicultorii români, lucru care se reflectă în calitate. Este o mare diferenţă între mierea românească şi mierea chinezească, de exemplu”, a declarat preşedintele companiei japoneze, Hideo Yamada. Acesta a mai spus că criza economică nu a afectat relaţia cu apicultorii din Japonia, condiţiile meteorologice fiind singurul factor de care depind relaţiile cu aceştia. “Mierea românească este extrem de bună. Ca să îi păstrăm calităţile, o importăm cu containere frigorifice, iar cheltuielile cresc, pentru că aplicăm acelaşi tratament necesar vinurilor scumpe. În aceste condiţii, rezultatul final este mai scump, însă nu contează, pentru că reuşim să le oferim clienţilor noştri un produs de calitate”, a precizat preşedintele companiei Apiculture AINC.