Migrarea rezidenţilor poate fi stopată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru lefuri mai mari După 1 noiembrie încep negocierile

Migrarea rezidenţilor poate fi stopată

Sănătate 30 Octombrie 2012 / 00:00 575 accesări

Migrarea rezidenţilor ar putea fi stopată, asta dacă veniturile lor ar creşte, în prezent un medic tânăr câştigând puţin peste 200 de euro, chiar şi de zece ori mai puţin decât câştigă un coleg ce profesează în spitale din străinătate. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) vor negocia, după 1 noiembrie, mărirea veniturilor medicilor rezidenţi, măsură ce ar putea scădea semnificativ procentul de migrare a acestora, este de părere preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae. „Sperăm ca pe 12 sau 13 noiembrie să avem un răspuns pozitiv din partea autorităţilor. Dacă în jurul acestor date se va obţine aprobarea de mărire a salariilor rezidenţilor, vrem ca ea să fie valabilă de la 1 noiembrie”, a spus şeful medicilor. Potrivit preşedintelui CMR, creşterea veniturilor medicilor rezidenţi ar putea avea un efect pozitiv asupra migrării acestora. „E greu pentru tinerii rezidenţi să plece în străinătate şi să lucreze departe de familie. Motivarea financiară s-ar putea să aibă efect şi să îi ţină în ţară”, a declarat prof. dr. Astărăstoae.

POTRIVIT DATELOR CMR, NUMĂRUL MINIM DE MEDICI REZIDENŢI CARE AU PLECAT DIN ROMÂNIA PENTRU A LUCRA ÎN ALTE ŢĂRI EUROPENE ESTE DE APROXIMATIV 2.000.

„Este numărul minim pe care îl cunoaştem, cifra se ridică la mult mai mult de atât”, susţine prof. univ. dr. Astărăstoae. Venitul medicilor rezidenţi s-ar putea dubla până la sfârşitul anului în cazul în care Ministerul Finanţelor va accepta propunerea CMR. „În acest moment, de la bugetul de stat, medicilor rezidenţi li se alocă o sumă de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul României ia înapoi 39 de milioane de euro, drept impozite, taxe, şi din ce rămâne mai ia 16% de la medicii rezidenţi”, a mai spus dr. Astărăstoae, care a adăugat că va propune Ministerului de Finanţe ca întreaga sumă de 80 de milioane de euro să ajungă integral la medicii rezidenţi, pentru că aceştia „fac activitate de învăţământ”.

TRANSFORMAREA ÎN BURSE „Cu alte cuvinte, să se transforme în bursă. Pe burse nu se plătesc taxe, toată suma de 80 de milioane de euro urmând să fie transferată către universităţi cu care rezidenţii vor face contract de muncă. Într-o primă etapă, pentru acest an, se poate dubla venitul medicilor rezidenţi, iar pentru anul viitor vom vedea cum se construieşte bugetul şi nu vom accepta decât dacă rezidenţii vor avea de trei ori venitul pe care îl au în prezent, iar veniturile celorlalţi medici să se calculeze proporţional, plecând de la baza veniturilor medicilor rezidenţi”, a subliniat dr. Astărăstoae.



12