Scriitoarea Mihaela Burlacu, economist de profesie, a debutat relativ târziu, la 38 de ani, cu o carte de proză scurtă, „Te iubesc e prea puţin”, în 2006, pentru care a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea. Fire sensibilă, preocupată să reflecte în romanele sale problematica femeii în societatea contemporană, Mihaela Burlacu le pregăteşte cititorilor o nouă carte, intitulată „O vară de necuprins”. Volumul care se află în curs de apariţie la Editura Ex Ponto, în formatul cărţii de buzunar, însumează 174 de pagini.
Cititorul va parcurge pe nerăsuflate cartea, în ideea de a se solidariza cu personajul central al cărţii. „Raluca conştientizează realitatea proprie într-un moment de răscruce a vieţii, într-o primă fază, printr-o stare de acceptare totală a propriei persoane şi a realităţii înconjurătoare. Punctul de plecare în această ecuaţie a sufletului constă în acea stare de împăcare cu tot ceea ce te înconjoară: oameni, plante, animale, pământ, întuneric şi lumină”, a precizat Mihaela Burlacu. Mesajul cărţii se regăseşte în titlu, dar şi în moto-ul ales de autoare: „În mijlocul iernii, am aflat că în sufletul meu s-a aşternut, în sfârşit, o vară de neînvins” (Albert Camus).
„Protagonista îşi conştientizează claustrarea, prima dată în copilărie, în lumea satului până la venirea Revoluţiei şi apoi, odată cu sosirea în oraş, devenită printr-un concurs tragic de împrejurări iubita unui personaj dubios din lumea clanurilor mafiote locale. Descinsă din lumea satului, viaţa la oraş o face să se simtă prizonieră într-o lume în care cu greu se regăseşte şi ajunge, din nefericire, să trăiască o adevărată dramă, alături de ’şmecherul oraşului’ dispus să o ’bage în betoane’ dacă îndrăznea să nu i se supună”, dezvăluie Mihaela Burlacu din zbuciumatul parcurs biografic al personajului principal, Raluca. „Mihaela Burlacu se înscrie, într-un mod aparte, în ceea ce s-ar putea numi încercarea de a ’survola’ cotidianul fără a-l transcende, polarizându-şi personajele între iubire şi ură, între speranţă şi deznădejde, între risipa timpului şi zgârcenia clipei”, apreciază poetul Lucian Mănăilescu.
După volumul de debut „Rugaţi-vă pentru îngerii ascunşi”, Mihaela Burlacu a publicat, în anii următorii, romanele „Rugaţi-vă pentru îngerii ascunşi” (2007) şi „Decalogul tăcerilor albastre” (2008). Cel mai recent volum al autoarei va fi lansat, cel mai probabil, la sfârşitul acestei luni”. Mihaela Burlacu a devenit, în anul 2009, membră a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec - Canada, fiind laureată a numeroase premii.