Mihai Covaliu este noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mihai Covaliu este noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Sport 15 Noiembrie 2016 / 18:56 1240 accesări
Mihai Covaliu a câștigat detașat alegerile pentru funcția de președinte al COSR

Mihai Covaliu a câștigat detașat alegerile pentru funcția de președinte al COSR

Fostul scrimer Mihai Covaliu a câștigat alegerile pentru postul de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, desfășurate marți, la București, învingând-o la vot pe fosta atletă Gabriela Szabo. Covaliu a devenit al 17-lea preşedinte din istoria de 102 ani a COSR. El are 39 de ani și, din 2013, este președinte al Federației Române de Scrimă, singura federaţie care a obţinut, prin echipa feminină de spadă, o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

În cariera de sabrer a cucerit titlul de campion olimpic în 2000 şi medalia de bronz în 2008. A fost campion mondial în 2005 și campion european în 2006, având în palmares și alte opt medalii de argint sau bronz în competiţii mondiale sau europene. În paralel cu şefia FR Scrimă, Covaliu este şi antrenorul lotului masculin de sabie al României, cu care a obţinut argintul la JO din 2012 şi titlul mondial în 2009. Și-a încheiat cariera sportivă în 2008, iar cinci ani mai târziu a intrat în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

Printre distincțiile obținute de Mihai Covaliu se numără: Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de comandor (2000); Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I (2004); Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler (2009); Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de ofițer (2012).

Mihai Covaliu a câştigat net duelul cu Gabriela Szabo, primind 128 de voturi față de 68 la Adunarea Generală a Comitetului Executiv din cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Covaliu îi urmează la șefia COSR lui Alin Petrache, care a demisionat la scurt timp după JO de la Rio de Janeiro, pentru neîndeplinirea obiectivului de a câștiga 6-8 medalii. România a participat cu 96 de sportivi și 7 rezerve la Rio 2016, în perioada 5-21 august, și a cucerit cinci medalii: una de aur, una de argint și trei de bronz. Bronzul halterofilului Gabriel Sîncrăian a fost însă pierdut de țara noastră, pentru că sportivul a fost prins dopat. Locul 47 pe națiuni a fost cea mai slabă clasare a delegației României în ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice după Al Doilea Război Mondial.

Pentru a nu se repeta contraperformanța din acest an, braşoveanul a anunțat măsuri speciale în cazul în care va fi ales președinte al COSR. Covaliu propune crearea unui grup compact de sportivi, care să se antreneze exclusiv pentru urcarea pe podium la JO 2020! Proiectul lui Covaliu este unul pe termen mediu, prin care acesta e convins că poate implementa diferite programe, la nivel naţional, care să revitalizeze sportul românesc. „Am și un proiect foarte interesant, se cheamă proiectul „Samurai pentru Tokyo 2020“, în care doresc împreună cu echipa pe care o am să ne concentrăm atenția pe un grup de 10 samurai pe care să-i pregătim ca pe niște samurai și la Tokyo acești 10 sportivi să țină România în primele 20 de națiuni ale lumii”, spunea Covaliu în „campania electorală”.

„Sunt conştient că această funcţie reprezintă o mare responsabilitate. Mulțumesc pentru votul de încredere primit azi. Situația actuală nu poate să ne satisfacă. Îmi exprim rugămintea şi dorinţa ca membrii federaţiilor să ni se alăture pentru întreprinderea acţiunilor de redresare a sportului românesc în elita mondială. Cuvântul cu care am încheiat speech-ul de prezentare, „împreună”, va fi la ordinea zilei, pentru că împreună îmi doresc să reuşim şi să punem umărul la redresarea sportului românesc. Eu voi fi primul care va veni în întâmpinarea cuiva care îmi cere ajutorul”, a declarat noul preşedinte al COSR, imediat după ce a fost anunțat rezultatul alegerilor.

Dintre cei 116 membri cu drept de vot, doar 102 au fost prezenți. A absentat inclusiv Octavian Morariu, vicepreședinte COSR și membru CIO. Mihai Covaliu l-a propus pe George Boroi, conducătorul CSA Steaua București, ca secretar general al forului olimpic, care a fost confirmat în unanimitate de membrii Comitetului Executiv.

POTEC ȘI DEDU, VICEPREȘEDINȚI

Tot în cadrul Adunării Generale de marți au mai fost aleși doi vicepreședinți, Camelia Potec (151 voturi), președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, și Alexandru Dedu (150 voturi), președintele FR de Handbal, în detrimentul lui Sorin Babii (80 voturi), președintele FR de Tir. Nicu Vlad, președintele FR de Haltere, și-a retras candidatura marți dimineață.

Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv au candidat 22 de conducători de federații sportive naționale sau personalități ale vieții sportive olimpice: Gheorghe Vișan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masă), Răzvan Pîrcălabu (FR de Lupte), Sorin Iacoban (FR de Șah), Irina Deleanu (FR de Gimnastică Ritmică), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gașpar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Hălăucă (FR de Hochei), Ion Bîrlădeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru-Sămărghițan (secțiunea personalități ale vieții sportive olimpice), Adrian Stoica (FR de Gimnastică), Ion Florian Ticu (FR de Bob și Sanie), Doina Melinte (personalități), George Cosac (FR de Tenis), George Teșeleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Susanu-Chermeș, Sebastian Gabriel Toncean (Federația Română de Culturism și Fitness), Marius Gane (vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă), Nicolae Dobre (președintele FR Oină), Valentin Amato Zaharia (președintele FR de Kempo), Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj).

Cei 14 aleși sunt: Irina Deleanu 143 voturi, Sandu Pop 118, Cristinel Romanescu 117, Adrian Stoica 87, Gheorghe Vișan 179, Alina Dumitru 181, Viorica Chermeș Susanu 170, Georgeta Damian-Andrunache 164, Doina Melinte 163, Puiu Gașpar 169, Alexandru Hălăucă 110 și Valentin Amato Zaharia 61.

Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are în componență 20 de membri:

președinte - Mihai Covaliu

3 vicepreședinți - Octavian Morariu, Camelia Potec, Alexandru Dedu

5 membri reprezentând sporturile olimpice de vară, dintre care unul reprezentând federațiile de jocuri sportive de echipă - Irina Deleanu, Sandu Pop, Cristinel Romanescu, Adrian Stoica + Gheorghe Vișan

4 membri reprezentând personalități ale vieții sportive olimpice - Alina Dumitru-Sămărghițan, Viorica Susanu-Chermeș, Georgeta Damian-Andrunache, Doina Melinte

2 membri reprezentând federațiile olimpice de iarnă - Puiu Gașpar, Alexandru Hălăucă

un membru reprezentând federațiile sportive naționale neolimpice - Valentin Amato Zaharia

un membru reprezentând federațiile Sportul pentru Toți și Sportul pentru Persoane cu Handicap

președintele Comisiei Sportivilor

trezorierul COSR

secretarul general al COSR - George Boroi.

Trei locuri ale Comitetului Executiv au rămas vacante, între care cel rezervat Federațiilor Sportul pentru Toți și Sportul pentru Persoane cu Handicap și locul care revine președintelui Comisiei Sportivilor. Actualul președinte al Comisiei Sportivilor este fosta canotoare Georgeta Damian-Andrunache, care a fost deja aleasă ca membru al Comitetului Executiv, la secțiunea personalități. Trezorierul COSR urmează a fi desemnat.

Comparativ cu precedentul Comitet Executiv și-au păstrat locurile doar Morariu, Stoica, Vișan, Boroi (fusese ales la secțiunea personalități), Deleanu (fusese aleasă la secțiunea personalități), Gașpar și Andrunache (ca președinte al Comisiei Sportivilor).

În fostul Comitet Executiv al COSR se aflau și doi constănțeni, Elena Frîncu și Nicolae Dobre, însă doar al doilea și-a depus candidatura pentru încă un mandat, nefiind ales și de data aceasta.

Citește și:

Marți va fi ales noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Un constănțean candidează pentru un loc în Comitetul Executiv al COSR

Gabriela Szabo va candida la preşedinţia COSR

Mihai Covaliu și-a depus candidatura pentru președinția COSR



12