Mihail Hărdău este convins că profesorii şi studenţii vor renunţa la greva generală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Educaţiei îi sfidează pe sindicaliştii din învăţămînt

Mihail Hărdău este convins că profesorii şi studenţii vor renunţa la greva generală

Social 12 Septembrie 2006 / 00:00 924 accesări

Ignorînd orice limită a bunului simţ, ministrul Educaţiei Naţionale, Mihail Hărdău face declaraţii de-a dreptul jignitoare la adresa cadrelor didactice care ameninţă cu boicotarea începutului de an şcolar. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Hărdău s-a arătat convins că atît cadrele didactice, cît şi studenţii vor renunţa la greva generală. Hărdău a spus că nu este genul de om care să aibă "relaţii conflictuale" şi că "are capacitatea de compromis în sensul bun al cuvîntului”. "Nu va fi grevă. Mi se pare nefiresc să primeşti atîţia bani şi să fii nemulţumit”, a afirmat ministrul, precizînd că se referă atît la investiţiile din infrastructura şcolilor, cît şi la majorările salariale de care vor beneficia profesorii. Întîlnirea dintre reprezentanţii Guvernului şi sindicatele din învăţămînt s-a încheiat, în 5 septembrie, fără niciun rezultat concret, sindicaliştii aşteptînd o propunere concretă din partea guvernanţilor în ceea ce priveşte majorarea salariilor cadrelor didactice începînd din 2007.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Răzvan Bobulescu a declarat, săptămîna trecută, la finalul întîlnirii de la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, că reprezentanţii Guvernului vor veni peste o săptămînă cu propuneri concrete în ceea ce priveşte creşterile salariale ale cadrelor didactice în 2007 şi 2008. La rîndul său, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Aurel Cornea, a spus că "astăzi (5 septembrie - n.r.) guvernanţii nu au venit cu nicio ofertă concretă, nu s-a ajuns la niciun fel de discuţie concretă privind majorarea de salarii, o nouă întîlnire fiind programată pentru marţea viitoare". Pe de altă parte, Bobulescu a precizat că a cerut o modificare a Legii achiziţiilor publice, astfel încît termenul derulării licitaţiilor publice să scadă de la 52 de zile, cît este în prezent, la cel mult 30 de zile.

Sindicatele din învăţămînt ameninţau, la sfîrşitul lunii august, cu boicotarea începutului de an şcolar dacă, pînă pe 15 septembrie, Guvernul nu va respecta acordul încheiat în noiembrie 2005, liderii organizaţiei nefiind de acord cu renegocierea acestui protocol. Sindicaliştii acuză Executivul de nerespectarea promisiunilor legate de legea salarizării personalului bugetar "care, cel mai probabil, după cum spun reprezentanţii Guvernului, va intra în vigoare doar peste patru ani şi nu de la 1 ianuarie 2007, cum se stabilise", aprecia conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN). FEN preciza că acordul a fost asumat de Guvern în noiembrie, iar dacă nu se respectă termenii acestuia privind, mai ales, Legea salarizării şi alocarea fondurilor de 1,1 miliarde de euro promise pentru educaţie, sindicaliştii din educaţie ameninţă cu boicotarea începerii anului şcolar. În 28 noiembrie anul trecut, după mai mult de o lună de proteste ale cadrelor didactice şi în urma numeroaselor runde de negociere, a fost semnat un acord între reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar şi universitar şi cei ai Executivului. Potrivit Executivului, salariile personalului didactic sau nedidactic urmau să fie majorate cu aproape 12 la sută (cu 5,5% la 1 ianuarie 2006 faţă de nivelul din decembrie 2005 şi cu 6% de la 1 septembrie 2006, faţă de august 2006). În urma acestor majorări succesive, salariul mediu al cadrelor didactice ar urma să crească cu peste 1.250.000 lei vechi, reprezentînd în termeni reali - suplimentar faţă de nivelul estimat al inflaţiei - o creştere nominală de 4,51%.



12