Mihail Hodorkovski şi asociatul său, găsiţi vinovaţi în al doilea proces

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mihail Hodorkovski şi asociatul său, găsiţi vinovaţi în al doilea proces

Externe 28 Decembrie 2010 / 00:00 377 accesări

Fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski şi fostul său asociat, Platon Lebedev, au fost declaraţi vinovaţi, ieri, de o instanţă din Moscova, într-un al doilea proces în care li se impută furtul a milioane de tone de petrol. Apărarea va face recurs, a declarat avocatul acestora, Vadim Kliuvgant, citat de agenţia Interfax. Procedura judiciară propriu-zisă este mai lungă şi va dura mai multe zile. Procuratura a solicitat 14 ani de închisoare pentru fiecare din cei doi inculpaţi. Între 200 şi 300 de persoane, inclusiv mulţi jurnalişti, s-au adunat, ieri dimineaţă, în faţa tribunalului Hamovniki din Moscova, înainte de începerea citirii sentinţei. Doar un mic grup a reuşit să intre în tribunal. “Libertate prizonierilor politici!”, “Rusia fără Putin!” - au scandat manifestanţii, cu referire la omul forte al Rusiei, Vladimir Putin, care încă înainte de rostirea sentinţei a încercat să influenţeze instanţa, antepronunţându-se. Aproximativ 20 persoane au fost reţinute de poliţie, pentru tentativa de a organiza un miting neautorizat în faţa instanţei de judecată. Cazul Iukos este perceput în genere ca fiind orchestrat de Guvernul rus, în tentativa de a-l elimina definitiv din viaţa publică pe Mihail Hodorkovski, om de afaceri prea independent, care a finanţat opoziţia şi nu a ezitat să-l contrazică pe preşedintele din epoca primului său proces, Vladimir Putin, în prezent, prim-ministru. Mihail Hodorkovski, fostul patron al Iukos - fosta navă amiral a industriei petroliere ruse, dezmembrată în favoarea întreprinderilor apropiate anturajului din serviciile secrete a lui Putin - şi asociatul său, Platon Lebedev, sunt acuzaţi în principal de furtul a 218 milioane de tone de petrol, în valoare de 27 de miliarde de dolari şi spălare de bani. Aceştia execută deja o pedeapsă de opt de închisoare, conform unei sentinţe din 2005, într-un lagăr de muncă silnică din Cita, în vestul Siberiei. Iniţial, sentinţa în acest al doilea proces a fost programată pentru 15 decembrie, dar a fost amânată ulterior pe 27 decembrie, fără niciun fel de explicaţii. Vladimir Putin a declarat la 16 decembrie că locul lui Hodorkovski este în închisoare. Igor Iurghens, un consilier al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, a estimat că “achitarea lui Mihail Hodorkovski ar fi un act corect şi pragmatic la sfârşitul celui de-al doilea proces”. Vineri, Dmitri Medvedev a criticat antepronunţarea în cazul lui Mihail Hodorkovski. Însă, în opinia unor experţi, ceea ce a fost interpretat la început ca o critică la adresa lui Putin, nu a fost decît un semnal trimis de Dmitri Medvedev elitelor intelectuale şi economice ale ţării.

Locuitorii din Ekaterinburg, în Urali, au descoperit, ieri, pe zidurile din oraş, zeci de inscripţii propunând “schimbarea lui Putin cu Hodorkovski”, în dimineaţa anunţării sentinţei, la Moscova, contra fostului om de afaceri şi critic al Kremlinului. “Schimb între Putin şi Hodorkovski”, se arăta în cele aproximativ 80 de inscripţii realizate în noaptea de duminică spre luni pe pereţi din acest oraş cu peste un milion de locuitori. Inscripţiile, realizate cu o singură culoare, cu ajutorul unui şablon, reprezentând feţele celor doi, au fost imprimate în oraş de o organizaţie a unei mişcări de opoziţie a tinerilor, Oborona (Apărare), fiind prezentate pe site-ul acesteia, oborona.org. Acţiunea tinerilor opozanţi a fost posibilă datorită temperaturilor foarte scăzute din timpul nopţii, când s-au înregistrat sub minus 30 de grade Celsius, iar pe străzi nu s-au aflat poliţişti sau trecători.

Mihail Hodorkovski probabil că va rămâne în închisoare cât timp administraţia lui Putin va deţine puterea, potrivit unor note diplomatice americane, publicate ieri de WikiLeaks. Putin s-ar putea întoarce la preşedinţia ţării în 2012 şi ar putea exercita încă două mandate, până în 2024, scrie cotidianul britanic “The Guardian”. Încercările Guvernului rus de a demonstra că statul de drept este respectat în dosarul lui Hodorkovski nu pot ascunde adevărata realitate, se arată într-un comunicat trimis Washingtonului de ambasada SUA la Moscova, în decembrie 2009. “Ele arată că Guvernul Rusiei este dispus să depună eforturi pentru a-şi salva imaginea, în acest dosar aplicând gloss-ul de suprafaţă al statului de drept unui sistem cinic în care adversarii politici sunt eliminaţi fără ca nimeni să fie pedepsit”, potrivit notei. Documentul se referă indirect la o întrevedere din anul 2000, când Vladimir Putin, atunci încă preşedinte, s-a întâlnit cu Hodorkovski şi alţi 20 de oligarhi şi i-ar fi avertizat să nu se implice în politică, în schimbul neamestecului puterii în afacerile lor. Nota reia evaluările făcute în alte documente publicate de WikiLeaks, în care Rusia este descrisă ca un “stat mafiot”, oficialii, oligarhii şi crima organizată fiind legate în mod inextricabil. Potrivit diplomaţilor americani, se consideră că “Hodorkovski a încălcat regulile tacite ale jocului: dacă nu te amesteci în politică, îţi poţi umple buzunarele cât vrei”.

Taguri articol


12