Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit, joi, cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Șalaru, aflat în țara noastră ca invitat la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naționale a României.
Ministerul Apărării informează, într-un comunicat, că Motoc a exprimat apreciere cu privire la faptul că și în acest an, Armata Națională a Republicii Moldova a asigurat un detașament format din 34 de militari, care au defilat în cadrul paradei.
Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat aspecte legate de situația de securitate regională, cooperarea bilaterală și regională în domeniul apărării, precum și sprijinul oferit de România pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, menționează sursa citată.
"Cei doi oficiali au discutat despre modalități concrete de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării, în vederea continuării parcursului european al R. Moldova. Cu acest prilej, ministrul Mihnea Motoc a precizat că România va continua să acorde expertiză și sprijin în procesul de reformă al Forțelor Armate din R. Moldova, în ceea ce privește planificarea apărării, derularea de exerciții și activități de pregătire în comun, precum și instruirea de specialitate", precizează MApN.
De asemenea, ministrul român al Apărării a subliniat că România va sprijini în continuare R. Moldova în procesul de intensificare a relațiilor de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică și UE. În plan NATO, a reiterat susținerea României pentru implementarea pachetului aliat de consolidare a capacității de apărare. În plan UE, ministrul Motoc a precizat că este foarte importantă dezvoltarea dimensiunii de securitate și apărare a Parteneriatului Estic, în contextul evoluțiilor din mediul de securitate în vecinătatea estică a Uniunii și a încurajat implicarea activă a R. Moldova în acțiunile derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună.
Cu această ocazie, cei doi oficiali au semnat Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău la 20 aprilie 2012.