Mii de agricultori locali cer ajutor Direcţiei Agricole

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liste de ordine pentru despăgubiri

Mii de agricultori locali cer ajutor Direcţiei Agricole

Justiție 05 Septembrie 2012 / 00:00 484 accesări

Câteva mii de agricultori constănţeni, mare parte provenind din nordul judeţului, s-au înscris pe listele Direcţiei Judeţene Agricole (DJA) şi cer sprijinul de minimis pentru culturile afectate de secetă. „Până la ora actuală, pe aceste liste s-au înscris 2.500 de agricultori din judeţ şi încă mai vin să se înregistreze pentru că seceta a afectat aproape întreaga suprafaţă agricolă de peste 484.000 de hectare din întreg judeţul. Ei vor trebui să aducă un dosar care să conţină o copie după buletinul sau cartea de identitate, certificatul de la Registrul Agricol de care aparţin şi actul de proprietate pe suprafaţa de teren deţinută. Deocamdată, acestea sunt actele ce trebuie depuse la dosar. Aşteptăm să vedem dacă Ministerul Agriculturii ne va comunica alte modificări”, a declarat directorul DJA Constanţa, Boris Parpală. El a mai spus că acest ajutor se va acorda începând cu luna octombrie şi este în valoare de 100 de lei pentru fiecare hectar secătuit.

BRUXELLES, DESPRE SECETA DIN ROMÂNIA Ministrul român al Mediului, Rovana Plumb, s-a întâlnit, ieri, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, principalul subiect abordat fiind seceta care a afectat România şi efectele acesteia asupra mediului şi agriculturii, ţara noastră fiind cea mai afectată din Europa. Comisarul Cioloş a salutat ideea de a sprijini financiar pierderile cauzate de fenomenul secetei. Potrivit ministrului Mediului şi prim-ministrului Victor Ponta, în asentimentul prognozelor europene, România este ţara cea mai afectată de secetă dintre ţările europene. Astfel, Guvernul a aprobat, sâmbătă, 1 septembrie, alocarea a 42,8 milioane de euro drept ajutor pentru circa 600.000 de fermieri afectaţi de secetă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru maximum 10 hectare. „Este de aşteptat ca schimbările climatice să accentueze fenomenele privind deficitul de apă şi secetă. Este necesară adoptarea unei strategii de acţiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei şi pentru finanţarea măsurilor necesare ce vizează diminuarea acestor efecte, prin diferite programe”, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.

CONSTANŢA, CU UN PAS ÎNAINTE Toate aceste probleme au fost dezbătute pe larg şi la nivelul judeţului nostru, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) venind cu propuneri concrete. Astfel, solicitarea adresată de către preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, în timpul vizitei sale de la Constanţa, care a avut loc pe 3 august 2012, a fost luată în calcul, fiind deja semnat un protocol de trecere a sistemului de irigaţii în administrarea CJC. „Acest protocol a fost deja semnat. Acum, CJC este în discuţii şi cu Regia Autonomă Judeţeană de Apă pentru un nou protocol în acest sens. Este un proiect pilot şi se lucrează intens pentru punerea lui în practică şi repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii la preţuri rezonabile pentru agricultori”, a declarat directorul DJA Constanţa, Boris Parpală.

60 MILIOANE DE EURO PENTRU IRIGAŢII! Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pune la dispoziţia celor care vor să investească în irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare 60 milioane de euro, în urma realocărilor financiare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Banii sunt disponibili în cadrul sesiunii ce se va desfăşura în perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012. Decizia Autorităţii de Management pentru PNDR privind suplimentarea fondurilor a fost luată ieri şi a avut la bază, pe lângă nevoia evidentă de dezvoltare din sectorul irigaţii, solicitările primite din partea organizaţiilor de profil. Aceste tipuri de investiţii pot primi, fiecare, până la un milion euro, sumă care acoperă 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125 este de 5.000 de euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului. Fondurile alocate prin Măsura 125 - componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare” aferente sesiunii din septembrie 2012 reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat - 20% şi contribuţia UE - de 80%.



12