Mii de cazuri de boli diareice acute! Vezi cele mai afectate persoane!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție la bolile de sezon!

Mii de cazuri de boli diareice acute! Vezi cele mai afectate persoane!

Sănătate 28 Iunie 2016 / 17:25 693 accesări

Încet-încet, bolile de sezon își fac simțită prezența. Atât medicii de familie, cât și cei din spitale diagnostichează tot mai multe cazuri de boală diareică acută (BDA), de exemplu. Astfel, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care desfășoară un Sistem de supraveghere a BDA la nivel național, în cea de-a treia săptămână de supraveghere (13-19 iunie), situația centralizată a datelor transmise de către direcțiile de sănătate publică județene (DSPJ) se prezintă astfel: la nivel național s-a înregistrat un număr de 2.817 cazuri diagnosticate, din care 1.137 de către medicii de familie; cu 11,2% mai mic decât în săptămâna precedentă și cu 3,5% mai scăzut față de aceeași săptămână a sezonului anterior. ”S-a înregistrat un număr total de 1.791 de cazuri suspecte internate în spital: 1.680 de cazuri confirmate cu BDA: 20,5% cu etiologie precizată și 79,5% cu etiologie neprecizată; cu 10,2% mai multe decât în săptămâna precedentă și cu 14,5% mai crescute față de aceeași săptămână a sezonului anterior; cu 12,3% mai multe comparativ cu media cazurilor internate în aceeași săptămână de supraveghere a ultimilor 5 ani”, menționează INSP.

ÎN JUDEȚELE-SENTINELĂ

În județele-sentinelă (acele județe alese ca puncte de referință) Brăila, Galați, Tulcea, dar și Constanța, s-a înregistrat un număr de 121 de cazuri diagnosticate, dintre care au fost internate 86,8%. Potrivit INSP, comparativ cu săptămâna anterioară, numărul de cazuri diagnosticate este mai mare cu 21,2%, iar numărul de cazuri internate este mai crescut cu 26,5%. Comparativ cu aceeași săptămână a sezonului anterior: numărul de cazuri diagnosticate este mai mic cu 6,2%, iar numărul de cazuri internate este mai crescut cu 12,9%. INSP precizează că, în cea de-a 3-a săptămână de supraveghere a BDA, cele mai multe cazuri confirmate de către medicii de familie au fost la grupa de vârstă 1-4 ani, similar și în ceea ce priveste cazurile diagnosticate în spital. Specialiștii recomandă ca în perioada de vară produsele alimentare să fie cumpărate doar din locuri autorizate, păstrate la temperaturi optime, iar igiena personală să fie cât mai riguroasă.

PROBE DE LABORATOR

La nivelul laboratoarelor DSPJ s-au lucrat 1.275 de probe, iar la nivelul altor laboratoare (din sistem public sau privat) s-au lucrat 24.927 de probe.

Din totalul de 26.202 probe efectuate, 48,3% au fost coproculturi (4,9% pozitive) și 51,7% examene coproparazitologice (5,9% pozitive). Din coproculturi s-au izolat următorii agenți patologici: Rotavirus - 28,6%; alte patotipuri de E. coli - 12%; Salmonella - 11%; Campylobacter - 9,4%; Shigella - 1%; Yersinia - 0,2%; alți agenți - 37,9%. Din examenul coproparazitologic, cel mai mare număr de agenți patogeni izolați a fost reprezentat de Giardia lamblia (68,8%).

Citește și:

Zeci de constănțeni spitalizați cu boală diareică acută!



12