Mii de copii au fost ucişi în conflictul din Siria, care a început în martie 2011 şi continuă şi în prezent, relevă un nou raport al Naţiunilor Unite dedicat implicării copiilor în conflictele armate de pe glob. După cum se menţionează în raport, trupele guvernamentale şi rebelii folosesc deopotrivă copii şi adolescenţi ca atentatori sinucigaşi şi scuturi umane. În plus, grupările armate ale opoziţiei siriene antrenează copii şi în activităţi precum transportul de arme şi muniţie. Conform datelor menţionate în raportul ONU, armata siriană a recurs la torturarea copiilor suspectaţi de legături cu rebelii. În total, documentul analizează situaţia din 21 de ţări, unde copiii sunt cei mai afectaţi de izbucnirea violenţelor. Pentru prima oară, pe lista ONU cu ţări în care copiii suferă din cauza conflictelor armate a fost inclusă Republica Mali, unde în luna ianuarie a început o operaţiune militară majoră împotriva rebelilor islamişti, cu participarea armatei franceze.
BILANŢ Peste 93.000 de persoane, dintre care cel puţin 6.500 de copii, au fost ucise de la începutul războiului civil în Siria, a anunţat, ieri, ONU într-un raport, subliniind creşterea puternică a numărului morţilor în fiecare lună. „Îndemn părţile să declare imediat încetarea focului, înainte ca alte zeci de mii de persoane să fie ucise sau rănite”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay. „Crimele continuă la niveluri excesiv de ridicate, cu peste 5.000 de decese documentate în fiecare lună, începând din iulie şi 27.000 de decese suplimentare, începând de la 1 decembrie”, a precizat ea, subliniind că numărul real al persoanelor ucise ar putea fi mult mai mare. Cel mai mare număr de decese documentate a fost înregistrat în regiunile rurale de la periferia Damascului (17.800) şi în Homs (16.400), urmate de regiunile Alep (11.900), Idlib (10.300), Deraa (8.600), Hama (8.100), Damasc (6.400) şi Deir ez-Zor (5.700). Majoritatea cazurilor documentate de ONU sunt bărbaţi, dar experţii nu au reuşit să facă o distincţie între combatanţi şi civili. Vârsta victimelor nu figurează în aproximativ trei sferturi din rândul deceselor semnalate. Însă ONU a reuşit să constate decesele a 6.561 de minori, dintre care 1.729 de copii sub 10 ani!
SUVERANITATE RESPECTATĂ Siria a anunţat că i-a urmărit miercuri pe rebeli, până în teritoriul libanez, cu un tir de rachete efectuat din elicopter asupra unei localităţi din estul Libanului, dar a afirmat că respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinului său. Comunicatul a fost publicat la câteva ore după ce armata libaneză a lansat o avertizare în care a menţionat că va riposta la orice atac provenind din Siria. Rachetele lansate miercuri din elicopter au vizat localitatea Aarsal, majoritar sunnită şi care-i susţine pe rebelii sirieni. Preşedintele libanez, Michel Sleiman, a precizat că acest atac reprezintă o încălcare a suveranităţii libaneze şi a declarat că ţara sa îşi păstrează dreptul de a recurge la măsuri pentru a se apăra. Libanul a depus o plângere la Liga Arabă şi la ONU. Atacul împotriva centrului localităţii Aarsal, ai cărei locuitori sprijină revolta faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad, constituie un prim raid de acest tip în aproape 27 de luni de conflict.