Mii de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi, în zi de mare sărbătoare creştinească - Izvorul Tămăduirii, să vină la mănăstirea Dervent, unde Înaltpreasfinţitul (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi, începând cu ora 9.00, Sfânta Liturghie de hram a lăcaşului de cult. Credincioşii vor merge în procesiune la izvorul tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei, Aghiazma Mică.
CE SPUNE ISTORIA Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, serbat în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea aminteşte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb aflat într-o pădure. Conform tradiţiei, înainte de a ajunge împărat, pe când Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, s-a întâlnit cu un bătrân orb care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, a înaintat în pădure şi a găsit un izvor din care i-a dat orbului apă. După ce orbul şi-a potolit setea şi Leon l-a spălat pe faţă cu acea apă, omul s-a vindecat. Când a ajuns împărat, pentru a-i mulţumi Maicii Domnului, Leon cel Mare a construit o biserică lângă izvorul tămăduitor, aproape de Constantinopol (n.r. - azi Istanbul). Preotul Eugen Tănăsescu, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat că Izvorul Tămăduirii se sărbătoreşte din două motive: pentru că el este atestat documentar şi acel izvor există în realitate, fiind situat în Istanbul, şi pentru că aceasta întăreşte dragostea paternă a lui Hristos cu dragostea maternă a Maicii Domnului. „În icoane este prezentată Maica Domnului ca fiind izvorul cel tămăduitor. Ea este izvorul dragostei în lume, cel cu har. Aşa cum apa curăţă impurităţile, aşa şi prin dragoste se curăţă păcatele”, a declarat părintele Tănăsescu.
OBICEIURI În această zi, în biserici sau la izvoare se face slujba de sfinţirea mică a apei, iar în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil. Acesta se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale pentru jurământ: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.
ORDINEA PUBLICĂ Pentru a asigura ordinea publică pe perioada slujbei religioase şi a procesiunii la Izvorul Tămăduirii, 50 de jandarmi de la Gruparea Mobilă „Tomis” Constanţa vor fi prezenţi în zonă şi vor acţiona pentru protecţia participanţilor. Dispozitivele de ordine vor fi formate din echipe de patrulare pedestră şi auto, iar zona în care se va desfăşura ceremonialul religios va fi delimitată cu garduri metalice. “Le recomandăm credincioşilor să acorde sprijin echipelor de ordine, să aibă un comportament decent şi să respecte regulile impuse de organizatori şi Jandarmerie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile “Tomis” Constanţa, mr. Sorin Trancă.