Mii de femei sunt ucise de cancerul de col uterin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anual România

Mii de femei sunt ucise de cancerul de col uterin

Eveniment 25 Mai 2010 / 00:00 562 accesări

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea în cazul carcinomului de col uterin. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie, susţine că, anual, mor peste 2.000 de femei de cancer de col uterin. El spune, de asemenea, că, în ţara noastră, din 100.000 de femei, 13 se îmbolnăvesc de această maladie cumplită.

ROMÂNIA SE AFLĂ PE PRIMUL LOC ÎN UE LA MORTALITATE PRIN CANCER DE COL UTERIN, CU UN RISC DE 6,3 ORI MAI MARE

Tratamentul pentru o persoană cu cancer de col uterin are un cost de peste 60 milioane de euro. “Acestea par nişte cifre pe o bucată de hârtie, dar în domeniul sanitar, în spatele fiecărei cifre stă o tragedie personală a celui bolnav şi drama unor familii marcate de experienţele şi suferinţa celui care este bolnav. Cancerul de col uterin poate fi prevenit, atât prin controale repetate la medicul de specialitate, cât şi prin vaccinare”, a declarat dr. Cristian Irimie. Atât carcinomul de col, cât şi leziunile precursoare acestuia se dezvoltă ca urmare a unei infecţii virale produse de virusul HPV (Human Papilloma Virus), care se transmite prin contact tegumentar în regiunea genitală. Reducerea incidenţei şi, implicit, a mortalităţii se poate realiza prin două metode: profilaxia primară, care previne cauza de apariţie a cancerului (vaccinarea), şi profilaxia secundară, care depistează precoce leziunile deja apărute (test Babeş-Papanicolau - prin program de screening organizat sau screening oportunist). Specialiştii spun că vaccinarea are drept scop prevenirea dezvoltării unei infecţii persistente cu HPV, care ar putea duce în timp la dezvoltarea unei leziuni a colului uterin. Ei susţin că cele două tipuri de vaccinuri disponibile în România au o eficienţă de aproape 100% împotriva subtipurilor 16 şi 18 de HPV, responsabile de apariţia leziunilor precursoare cu grad înalt de malignitate şi a 70% din carcinoamele invazive de col uterin.

ÎN PREZENT, ÎN ROMÂNIA SE DESFĂŞOARĂ UN PROGRAM NAŢIONAL DE VACCINARE GRATUITĂ ANTI-HPV A FEMEILOR ŞI FETELOR CU VÂRSTA PESTE 12 ANI

Programul se derulează până la finalul anului 2010. Aproximativ 60.000 de fete şi femei au fost deja vaccinate cel puţin cu prima doză din totalul de trei ale schemei complete necesare. În acest moment sunt aproape de epuizare stocurile din unele judeţe, cum ar fi Harghita, Vrancea, Brăila, Timiş. La Constanţa, numărul cazurilor de cancer de col uterin este în creştere. Dacă în 2008 erau raportate 106 cazuri noi de cancer de col uterin, în 2009, cifra a ajuns la 126.

CONSTANŢA. La finele lunii februarie, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa informau populaţia că, din luna martie, vaccinarea anti-HPV a fetelor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani a început şi prin intermediul cabinetelor de ginecologie şi a cabinetelor de planificare familială din sistemul sanitar, nu numai în cadrul cabinetelor şcolare şi ale medicilor de familie aşa cum era prevăzut până în prezent. De asemenea, şi femeile cu vârsta peste 24 de ani erau anunţate că se pot vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, dar numai la recomandarea medicului ginecolog. Vaccinul este gratuit şi se poate ridica de la farmacia DSPJ Constanţa de către reprezentantul cabinetului medical. De menţionat că vaccinarea anti HPV nu a fost privită cu ochi buni încă de la început, mai multe agenţii de presă din străinătate precizând că efectul vaccinului nu are efectul scontat, ci din contră el fiind chiar fatal în unele cazuri. Între timp, au demarat mai multe campanii de informare, oamenii începând să înţeleagă ce reprezintă, de fapt, acest vaccin.



12