Au început controalele la cele trei secţii/clinici ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, respectiv ORL, Chirurgie Plastică şi Reparatorie Arşi şi Ginecologie. Peste 2.800 de foi de observaţie medicală vor fi verificate atent de către echipa mixtă de control a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa şi Direcţiei de Sănătate Publică, termenul-limită fiind finele lunii. Controlul este efectuat în contextul scandalului iscat la Spitalul de Arşi din Capitală, unde au fost depistate falsuri în documente. Nu mai puţin de 77 de spitale sunt supuse acţiunilor de control.
CONFRUNTĂRI Ieri, patru dintre inspectorii de control se aflau, la SCJU, în plin proces de confruntare a foilor de observaţie, format tipărit, cu ceea ce se regăsea în sistemul informatic. Aparent, din primele verificări, totul părea în regulă. „Este o foaie de observaţie de urgenţă, cu numărul... Este o tumoră”, îi spunea un inspector altuia. Totul era corect. De altfel, este puţin probabil să fie găsite greşeli la SCJU Constanţa. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, declara, zilele trecute, că nu are niciun fel de emoţie, întrucât este convins că sistemul informatic al SCJU nu permite introducerea unor date eronate. „Nu am emoţii. Avem unul dintre cele mai performante sisteme informatice din ţară, care nu permite falsuri. E gândit foarte bine, pe nivele de securitate. Este un sistem care permite doar informaţii reale şi corecte”, a explicat managerul.
Precizăm că, pe 6 mai, alţi cinci medici ai Spitalului de Arşi din Bucureşti au fost arestaţi în dosarul operaţiilor estetice. Managerul spitalului, Vitalie Stan, şeful Secţei de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac, precum şi Carmen Florea, angajată a unei clinici private, au fost reţinuţi în 25 aprilie. La 27 aprilie, Vitalie Stan, Nicolae Antohi şi Elena Cristina Isac au fost arestaţi preventiv, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. În cazul celorlalţi şapte reţinuţi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar. Potrivit anchetatorilor, medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau drept mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportările acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.