Mii de haitieni flămânzi au devastat un depozit al ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de haitieni flămânzi au devastat un depozit al ONU

Externe 28 Ianuarie 2010 / 00:00 321 accesări

Un nou miracol s-a înregistrat în Haiti! Un bărbat a fost salvat, marţi după-amiază, în centrul capitalei haitiene Port-au-Prince, după ce a petrecut 12 zile sub dărâmături. Este însă posibil ca bărbatul să fi rămas blocat între ruine după una dintre numeroasele replici seismice care au afectat ţara, în ultimele două săptămâni. În vârstă de 31 de ani, bărbatul are un picior fracturat şi suferă de deshidratare. La fel de precară rămâne şi soarta a mii de haitieni. Câteva sute de haitieni flămânzi au devastat un depozit de produse alimentare al ONU, amplasat printre ruinele palatului prezidenţial din Porte-au-Prince şi au cărat sacii cu orez şi fasole abia primiţi din SUA. Nimic nu i-a putut opri, nici sârma ghimpată cu care este înconjurat depozitul şi nici micul contingent al forţelor de menţinere a păcii. Poliţiştii nu au mai apucat să recurgă la gazele lacrimogene, întrucât au fost striviţi de mulţimea de peste 4.000 de persoane. După ce soldaţii s-au retras, oamenii s-au repezit să apuce sacii cu alimente pe care era imprimat drapelul american. Un incident similar s-a produs şi în urmă cu două zile, când forţele braziliene de menţinere a păcii au fost nevoite să recurgă la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea flămândă.

Nici nu a reuşit să restabilească ordinea şi deja se vorbeşte că armata americană ar putea începe să îşi reducă prezenţa militară în Haiti în termen de trei până la şase luni, dacă organizaţiile internaţionale dispun de mijloacele necesare pentru a prelua operaţiunile umanitare în ţară. Preşedintele Obama a trimis circa 30.000 de militari în Haiti pentru a ajuta la distribuirea alimentelor, apei şi ajutoarelor medicale. Armata americană colaborează cu ONU, autorităţile haitiene şi organizaţiile nonguvernamentale pentru a înfiinţa un spital cu 5.000 de paturi. Echipamentele pentru acest spital vor sosi în următoarele 24 de ore, iar organizaţiile nonguvernamentale recrutează medici pentru a lucra în Haiti. Tot soldaţii americani vor ajuta la livrarea a 14 milioane de raţii alimentare, în următoarele zece zile.

Ambasadorul statului Chile în Haiti, Marcel Young, a criticat „agresivitatea şi demonstraţia de forţă excesivă” a trupelor americane trimise la Port-au-Prince. Venezuela, Cuba şi alte ţări emblematice ale stângii radicale latino-americane au acuzat SUA că au ocupat militar insula, în timp ce voci critice la adresa metodelor americane s-au făcut auzite şi în Franţa sau Italia. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, s-a declarat profund indignată de aceste critici, explicând că SUA fac tot posibilul pentru a veni în ajutorul statului Haiti. În acest sens, NASA va efectua zboruri de supraveghere seismică în Haiti şi Republica Dominicană, pentru a detecta eventuale semne prevestitoare ale altor cutremure. NASA va folosi un sistem radar foarte sofisticat, ce va permite detectarea eventualelor schimbări în faliile geologice din Hispaniola, insula împărţită de cele două ţări. Sistemul era programat pentru o misiune de observaţie şi măsurare, pe o perioadă de trei săptămâni, a pădurilor tropicale din America Centrală, a activităţilor vulcanice din această regiune şi a siturilor arheologice Maya. Programul zborurilor la o altitudine de 12.500 de metri va fi extins, pur şi simplu, pentru a cuprinde Hispaniola.

Taguri articol


12