Comitetul de Organizare al JO de iarnă de la Soci a anunţat că 92 la sută din bilete au fost vândute pentru prima zi cu medalii, sâmbătă, dar a recunoscut că mii de locuri au rămas goale. „Majoritatea stadioanelor au fost pline, participarea a fost bună şi sperăm să fie din ce în ce mai bună de la zi la zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului, Aleksandra Kosterina.
Rusia a făcut apel la decizia juriului în proba de schiatlon
Delegaţia Rusiei a făcut apel la decizia de duminică a juriului în proba masculină de schiatlon, considerând că norvegianul Martin Johnsrud Sundby, medaliat cu bronz, şi-a schimbat trasa în sprintul final şi l-a incomodat pe rusul Maxim Vilegjanin, al patrulea clasat. Ruşii consideră că Sundby şi-a schimbat intenţionat trasa, dar norvegianul a negat acest lucru. „Lupta a fost strânsă. În ultimii zece metri mi-am schimbat trasa, dar nu a fost nimic intenţionat”, a declarat Sundby. Rusia a depus o contestaţie imediat după cursă, dar juriul Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS) nu a schimbat rezultatul cursei. Conform organizatorilor, FIS are 72 de ore la dispoziţie să studieze apelul Rusiei.
Camerele de hotel, „periculoase” pentru sportivi...
Canadianca Dara Howell, vicecampioană mondială în 2013, deşi este angajată într-una dintre cele mai spectaculoase şi periculoase discipline de la JO 2014, schi slopestyle, s-a accidentat în... camera sa de hotel. Howell (19 ani) a apărut luni la antrenament cu o tăietură pe nas, rezultatul unei ciocniri nefericite cu un abajur. „Îmi petrec timpul făcând sărituri pe pârtia de schi şi m-am rănit cu un abajur. S-a întâmplat duminică dimineaţă, la hotel. Când m-am trezit, m-am întins şi am dărâmat cu braţele un abajur fix pe faţa mea. M-a durut, nu eram prea mulţumită, dar este o poveste amuzantă”, a explicat sportiva. Proba olimpică feminină de schi slopestyle va avea loc astăzi.
A căzut şi şi-a rupt... puşca!
În proba feminină de biatlon sprint, rusoaica Ekaterina Şumilova şi-a văzut spulberate şansele la o medalie când puşca i s-a rupt după o căzătură, duminică. Şumilova s-a ciocnit de poloneza Krystyna Palka şi a căzut, rupându-şi în cădere puşca. Rusoaica a terminat pe locul 60 din 84 de concurente.
CIO a interzis sportivilor de la JO să poarte banderole negre
Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a reamintit că interzice sportivilor prezenţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci să poarte banderole negre pentru comemorarea persoanelor decedate, aşa cum s-a întâmplat cu o schioare norvegiană în proba de schiatlon. Schioarea Marit Bjoergen, care a devenit sâmbătă campioană olimpică la schiatlon, a purtat o banderolă neagră în memoria fratelui coechipierei sale Astrid Jacobsen, decedat cu câteva ore înaintea concursului. „Am trimis o scrisoare Comitetului Olimpic Norvegian în privinţa acestui caz. Subiectul este închis”, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, fără a oferi alte detalii. Sportivele care au participat în competiţia de schi freestyle au vrut să poarte un semn distinctiv pe cască în memoria canadiencei Sarah Burke, decedată în ianuarie 2012, dar li s-a interzis acest lucru.
Oslo nu vrea să cheltuiască pentru JO 2022 mai mult de şase miliarde de dolari
Oficialii oraşului norvegian Oslo şi-au luat angajamentul ca bugetul total pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 să nu depăşească şase miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro), a anunţat luni, la Soci, Comitetul Olimpic Norvegian. „Bugetul nostru este de 3,4 miliarde de dolari (2,5 miliarde euro). Vor mai fi investiţii publice şi de securitate care se vor ridica la două miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro). Este un buget mic, dar credem că va fi de ajuns. Am promis poporului norvegian că nu vom depăşi acest buget. Mai mult de jumătate dintre baze sunt deja construite”, a declarat Eli Grimsby, directorul general al candidaturii oraşului Oslo. Pe lângă Oslo, pentru organizarea JO de iarnă din 2022 şi-au mai depus candidatura Beijing, Lvov, Almatî şi oraşul polonez Cracovia împreună cu o localitate din Slovacia. Gazda va fi desemnată în 31 iulie 2015, la Kuala Lumpur.
Ucraineanul care voia să deturneze un avion turcesc către Soci, inculpat la Istanbul
Un ucrainean care a încercat, vineri seară, să deturneze un avion de linie turcesc către Soci, unde se desfăşura ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, a fost pus sub acuzare, duminică seară, de către un tribunal din Istanbul şi plasat în detenţie provizorie, a anunţat agenţia de presă Dogan. Agenţia nu a precizat care sunt capetele de acuzare reţinute împotriva ucraineanului, dar probabil că acesta va fi acuzat de „piraterie aeriană”, o crimă pasibilă de o pedeapsă ce merge până la 20 de ani de închisoare, după Codul Penal turc. Bărbatul în vârstă de 45 de ani, care s-ar numi, potrivit presei turce, Artem Kozlov, era interogat începând de vineri seară de către Poliţia turcă antiteroristă.