Mii de migranţii minori, traumatizaţi în centrele de detenţie franceze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de migranţii minori, traumatizaţi în centrele de detenţie franceze

Externe 03 Iulie 2018 / 17:17 561 accesări

Numărul reţinerilor de migranţi minori a crescut cu 70% anul trecut în Franţa şi a ajuns la un nivel record de 304 copii închişi, alături de 147 de familii, au transmis marţi asociaţiile din domeniu, care denunţă eficacitatea "extrem de limitată" a acestor detenţii de migranţi fără documente în vederea transferului lor, relatează AFP. "Reţinerile de copii însoţiţi în anumite CRA au atins în acest an un număr record, în contextul în care această detenţie ar pute fi uşor evitată", subliniază în raportul lor anual asociaţiile autorizate să intervină în Centrele de reţinere administrativă (CRA).

În 2016, 179 de copii au fost închişi cu 88 de familii în Franţa metropolitană. În departamentul Mayotte, arhipelag francez în Oceanul Indian afectat de o puternică migraţie provenită din Insulele Comore, 2.439 de minori au fost plasaţi în centre de reţinere anul trecut. Însă Centrele de reţinere administrativă sunt "locuri neadaptate şi extrem de traumatizante pentru copii", susţin asociaţiile, reamintind de "numeroasele decizii care condamnă această practică".

Reţinerea de minori a creat tensiuni chiar şi în rândul majorităţii aflate la putere în timpul discutării controversatului proiect de lege privind azilul şi migraţia, care urmăreşte dublarea la 90 de zile a duratei maxime de reţinere şi care urmează a fi adoptat în această vară. Minorii sunt plasaţi în centre de reţinere alături de familie, şi asta pentru că Franţa nu îi separă pe părinţi de copii, spre deosebire de SUA, unde 2.300 de minori au fost despărţiţi de părinţii lor la frontiera cu Mexicul, ceea ce a stârnit critici la nivel internaţional care au constrâns administraţia Trump să facă un pas înapoi.

În Franţa, reţinerea este de asemenea scurtă: 70% dintre familii au fost închise pentru a fi organizat transferul lor, "deseori în ajun pentru o plecare a doua zi". Însă copiii vizaţi sunt de vârste mici: anul trecut jumătate (52%) aveau mai puţin de şase ani, iar un sfert - între 6 şi 12 ani, adaugă raportul. Peste 46.800 de persoane au fost reţinute anul trecut (dintre care 26.500 în metropolă), comparativ cu 45.900 în 2016, subliniază asociaţiile.



12