Mii de oameni îşi implantează de bună voie microcipuri sub piele. Unde?
Moda implantării cipurilor sub piele, dealtfel destul de controversată în lume, a pornit din Suedia, unde mii de oameni, numărul fiind în continuă creștere, s-au arătat amatori ai acestui procedeu, dupăce guvernul suedez a introdus experimental aceste implanturi, în 2015, păstrând însă tăcerea asupra operațiunilor de implantare inițiale.Implantarea unui microcip durează câteva secunde şi este similară unei injecţii cu un ac gros. Aceste cipuri utilizează tehnologiaNFC (Near Field Communication) (NFC), înterbuințată și în cazul cardurilor de credit sau debit, al cheilor electronice sau al telefoanelor smart.
În funcţie de implantul ales, posesorul îl poate folosi ca suport electronic pentru păstrarea datelor de contact şi istoricul medical.
Implantat la încheietura mâinii sau altă locaţie convenabilă, microcipul poate servi drept cheie electronică pentru deblocarea telefonului mobil, deschiderea locuinţei, înlocuitor pentru cartela de acces la birou şi chiar pornirea autoturismului. Prevăzute cu memorie internă, cipurile implantabile pot păstra bilete în format electronic şi chiar abonamentul pentru mijloacele de transport în comun, validarea călătoriei fiind posibilă la simpla apropiere a mâinii de senzorul pentru cartelă.
Promotorii noului trend susţin că folosirea implanturilor cu microcipuri este sigură din punct de vedere medical, iar raza foarte mică de conectare descurajează atacarea acestora de către hackeri. Totuşi, există voci care ridică mari semne de întrebare privind tipul datelor personale păstrate pe aceste cipuri şi modul în care posesorul ar putea fi urmărit pas cu pas, la orice folosire a sistemelor de validare electronică.
Implantul are mărimea unui bob de orez, nu necesită întreţinere şi este complet pasiv, fiind activat doar la apropierea de un cititor electronic.