Participanţii la Summit-ul G8 au păstrat, vineri, în ultima zi a acestui eveniment organizat la L\'Aquila, un minut de reculegere în memoria victimelor cutremurului care a devastat în luna aprilie acest oraş din centrul Italiei. Liderii celor mai bogate opt ţări au asistat la o ceremonie în memoria victimelor seismului, în cursul căreia va fi păstrat un moment de reculegere, apoi va fi descoperită o placă memorială. Numele imensei pieţe unde au fost organizate funeraliile victimelor acestei mişcări telurice va fi schimbat cu această ocazie. Piazza d\'armi, în traducere Piaţa Armelor, va deveni Piaţa zilei de 6 aprilie, data seismului care a provocat în total moartea a 299 de persoane şi rănirea altor sute, lăsînd de asemenea alte mii fără adăpost.
Emoţionat de distrugerile suferite de oraş, preşedintel rus a ordonat ca Moscova să se implice în restaurarea a două monumente din L\'Aquila. „O tristă panoramă”, a oftat Dmitri Medvedev privind centrul istoric al oraşului L\'Aquila. Din ordinul său, specialiştii ruşi vor restaura Palatul Ardinghelli (secolul al XVII-lea) şi Biserica Saint-Georges (secolul al XI-lea), afectate de cutremur. Dorinţa de restaurare a monumentelor pare, în acelaşi timp, normală şi surprinzătoare. Tradiţiile şi legislaţia din Italia prevăd o reconstrucţie autentică a capodoperelor arhitecturale. Rusia a avut mulţi restauratori străluciţi. Există exemple bune de restaurări contemporane: Casa Pacikov şi catedralele Kremlinului. Totuşi, autorităţile ruse au păstrat tăcerea în momentul distrugerii, la doi paşi de Kremlin, a unor monumente arhitecturale precum Hotelul Moskva şi magazinul militar Voientorg.
Deloc impresionaţi de statutul înalţilor oaspeţi, mii de locuitori din oraşul italian L\'Aquila şi militanţi împotriva globalizării au protestat vineri în centrul capitalei regiunii Abruzzo faţă de organizarea Summit-ului G8. Marşul paşnic al celor circa 3000 de persoane era iniţial organizat de comitete de cetăţeni din oraşul L\'Aquila, dar mai multe mişcări împotriva globalizării au cerut să se alăture pentru a organiza un miting de proporţii. Manifestaţia a început în momentul conferinţei de presă finale a Summit-ului de trei zile. Acest protest nu l-a împiedicat pe şeful Guvernului italian Silvio Berlusconi să îşi exprime satisfacţia în legătură cu rezultatele Summit-ului G8 de la Aquila şi a declarat că îşi caută o casă în această localitate pentru a petrece acolo luna august. „Îmi caut o locuinţă pentru a verifica avansarea lucrărilor de reconstrucţie în localitate în împrejurimi”, a afirmat premierul italian care vrea să se şi distanţeze de proprietăţile sale imobiliare aflate în centrul unui scandal, după ce presa a publicat o serie de fotografii de la petrecerile organizate acolo, la care participau fete plătite.
20 de miliarde de dolari pentru securitatea alimentară
Liderii ţărilor G8 au avut joi la cină un meniu gastronomic cu cinci feluri de mîncare din bucătăria ţării gazdă, Italia, înainte de a se ocupa vineri de problematica securităţii alimentare în lume. Meniul stabilit de bucătarul italian Michele Persechini a propus ca aperitiv o salată călduţă de roşii cu brînză, potrivit unei copii furnizate de o sursă apropiată organizaţiei G8. Au urmat macaroane cu sos de carne, miel şi trufe de vară, cu vinete, fasole verde şi cartofi copţi, precum şi brînză. Desertul a constat într-o pizza îndulcită cu migdale. Deliciile gastronomice i-au încurajat probabil pe liderii G8 să aprobe o iniţiativă de 20 miliarde de dolari, susţinută de ţările emergente, pentru a combate foametea din zonele sărace de pe glob. Suma va fi deblocată pe o perioadă de trei ani pentru a spori investiţiile în domeniul agriculturii în ţările în curs de dezvoltare.
Liderii ţărilor africane invitate (Algeria, Angola, Egipt, Etiopia, Libia, Nigeria, Senegal, Africa de Sud) la lucrările de vineri ale reuniunii dedicate Africii şi siguranţei alimentare au avut cu toţii ocazia să-şi spună poziţiile proprii, însă şi liderii ţărilor G8 şi-au manifestat preocuparea faţă de lipsa de democraţie şi corupţia din ţările africane. Liderii G8 le-au cerut liderilor africani să prezinte rapoarte mai precise privind fondurile de asistenţă primite, nemaiputînd fi tolerată corupţia din trecut.
Un răspuns din partea Iranului
Un subiect delicat discutat în cadrul Summit-ului a fost dosarul nuclear iranian. Preşedintele Barack Obama a afirmat vineri că marile puteri din cadrul G8, care susţin în unanimitate acest punct de vedere, nu vor aştepta la nesfîrşit un răspuns din partea Iranului în ceea ce priveşte dosarul nuclear. Preşedintele american a precizat, de asemenea, că Summit-ul din L\'Aquila nu a fost un forum menit să adopte noi sancţiuni împotriva Iranului. Totodată, Barack Obama s-a declarat în favoarea reducerii numărului întîlnirilor politice la nivel înalt, a unei reforme a G8 şi a Naţiunilor.
Grupul celor opt întruneşte SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Rusia. În cadrul G5 se regăsesc China, India, Africa de sud, Brazilia şi Mexicul. Grupul G14, menţionat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, este alcătuit din precedentele două grupuri cărora li se adaugă o ţară invitată, Egiptul. Totodată, grupul G20 este format din ţările membre ale G8 şi G6 cărora li se alătură Argentina, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Turcia şi UE.
Obama şi Sarkozy, în flagrant delict
Preşedintele SUA şi omologul său francez, Nicolas Sarkozy, au fost surprinşi într-o fotografie în timp ce se uitau insistent după o adolescentă braziliancă, cu ocazia Summit-ului G8. Momentul în care Barack Obama şi Nicolas Sarkozy s-au întors pentru a o vedea mai bine pe adolescenta în rochie roşie care urca nişte trepte a fost imortalizat de un fotoreporter. Cei doi se pregăteau de o fotografie în momentul în care adolescenta a trecut pe lîngă ei şi a urcat pe un podium din spate, atrăgîndu-le atenţia celor doi lideri G8. Potrivit presei italiene, frumoasa tînără care le-a atras atenţia este o adolescentă din Brazilia, Mayora Tavares, de 16 ani, participantă la reuniunea la nivel înalt a tinerilor (J8), desfăşurată odată cu G8.
Tot pe un ton glumeţ, Barack Obama şi-a exprimat, vineri, dorinţa de a asista la ediţia din 2010 a Cupei Mondiale la Fotbal, ce va avea loc în Africa de Sud. Acesta şi-a exprimat această dorinţă chiar înaintea întîlniri cu omologul său sud-african Jacob Zuma. Vineri seară, preşedintele american şi soţia sa au fost primiţi la Vatican de Papa Benedict al XVI-lea, aceasta fiind prima întîlnire a celor doi. Barack Obama a fost primit la Vatican de un detaşament de gărzi elveţiene şi de o gardă de onoare formată din ambasadori şi personalităţi ale aristocraţiei din Roma. Întîlnirea le-a permis să discute subiectele care îi apropie, precum Orientul Mijlociu sau mediul, dar şi cele în legătură cu care au părere diferite, precum avortul. Reuniunea a fost aşteptată cu nerăbdare de preşedintele american, creştin protestant, care pînă în prezent a discutat numai telefonic cu Papa, la scurt timp după ce a cîştigat alegerile pentru Casa Albă, în 4 noiembrie.