Mii de persoane reunite la apelul a două sindicate s-au adunat ieri după-amiază în piaţa Taksim din Istanbul, în cea de-a şasea zi de manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Plecaţi din două locuri diferite, manifestanţii au invadat piaţa Taksim, centrul mişcării de contestare care afectează Turcia, purtând drapele roşu cu alb şi cerând demisia şefului Guvernului. Cel puţin 10.000 de manifestanţi, unii purtând insigne cu imaginea fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, au defilat în capitala Ankara, în mijlocul unei mări de drapele turce. ”Această naţiune nu se va înclina în faţa ta!”, au strigat protestatarii adresându-i-se şefului Guvernului.
Mii de suporteri ai echipelor de fotbal Beşiktaş şi Fenerbahce, rivale în campionat, au manifestat împreună, marţi. Suporterii celor două echipe au plecat împreună de la stadionul formaţiei Beşiktaş, pentru a cere demisia lui Recep Tayyip Erdogan. Mii de manifestanţi au invadat din nou, marţi seară, piaţa Taksim din Istanbul, scandând sloganuri ostile premierului, în ciuda apelului la oprirea manifestărilor lansat de vicepremierul Bülent Arinç. Poliţia turcă a folosit, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a încerca să disperseze manifestanţii antiguvernamentali de la Istanbul şi Ankara. Contestatarii încercau să se îndrepte către birourile premierului Recep Tayyip Erdogan din aceste două oraşe, ignorând ordinele forţelor de poliţie care le solicitau să se disperseze. Violenţe au avut loc şi în oraşul Hatay, la frontiera cu Siria, unde un tânăr de 22 de ani a murit cu o zi înainte, după ce a fost rănit în timpul unei manifestaţii. Conform postului de televiziune privată NTV, doi poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi în noile ciocniri de ieri de la Hatay. Mişcările de protest faţă de guvernul lui Erdogan continuă în pofida cererii acestuia de a pune capăt conflictelor care au provocat doi morţi, conform surselor oficiale. Grupări de dreapta au afirmat că mai multe mii de manifestanţi au fost răniţi, în timp ce oficialii vorbesc doar de 300 de răniţi, majoritatea printre forţele de ordine.
Reprezentanţii protestatarilor din Turcia au cerut ieri Guvernului demiterea şefilor de poliţie din mai multe oraşe ale ţării, inclusiv de la Istanbul şi Ankara, pentru că au făcut uz excesiv de forţă împotriva manifestanţilor. Reprezentanţii societăţii civile i-au prezentat vicepremierului o listă de revendicări. Printre acestea se numără eliberarea tuturor manifestanţilor arestaţi de la începerea protestelor şi anularea controversatului proiect din piaţa Taksim. Marţi, Arinç a prezentat scuze manifestanţilor răniţi.