Mii de românce își pierd viața din cauza acestui tip de cancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boala parșivă care nu avertizează

Mii de românce își pierd viața din cauza acestui tip de cancer

Sănătate 22 Aprilie 2018 / 18:13 982 accesări

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor. Datele statistice arată că una din 8 femei ar putea dezvolta o afecţiune mamară malignă de-a lungul vieţii. Acest fapt conduce la clasarea acestuit tip de cancer pe locul al doilea în lume în ceea ce priveşte frecvenţa diagnosticării sale. Potrivit celor mai recente statistici, în ceea ce priveşte România, în ţara noastră, aproximativ 7.500 de femei se îmbolnăvesc anual de cancer la sân, iar 3.500 dintre ele îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii. Totuşi, depistat la timp, cancerul mamar are un mare potenţial de vindecare. Iar depistarea la timp ţine de o monitorizare atentă a stării de sănătate a sânilor, pe care orice femeie o poate face.

Autopalparea trebuie făcută începând cu vârsta de 20 de ani, la 3-5 zile de la terminarea ciclului menstrual. În plus, orice nodul, secreţie anormală sau pată de pe pielea din zona mamară trebuie semnalate medicului. De asemenea, orice femeie trebuie să facă anual un control al sânilor. Specialiştii recomandă şi investigaţii precum ecografia şi mamografia în funcţie de vârstă: examinarea şi ecografia sânilor trebuie făcute între 20 şi 50 de ani, iar mamografia se recomandă după vârsta de 40 de ani. Respectarea programului de investigaţii creşte şansele depistării la timp şi pe cele ale vindecării pe termen lung, pe o perioadă mult mai mare de 5 ani. „Terapia cancerului de sân este extrem de complexă şi include mai multe specialităţi: chirurgia, oncologia medicală, radioterapia, imagistica medicală. Terapiile medicamentoase sunt bineînţeles individualizate în funcţie de vârsta pacientei, stadiul bolii, factorii de prognostic anatomo-patologici. Acestea sunt chimioterapia, terapia moleculară ţintită, hormonoterapia. În stadiile incipiente şi fără factori de risc, terapia medicamentoasă poate cuprinde doar tratament hormonal (sub forma de tablete), în timp ce în stadiile avansate, tratamentul va include aproape întotdeauna şi chimioterapia intravenoasă. Anul 2018 aduce indicaţii noi ale unor medicamente existente de care vor beneficia un număr mai mare de paciente. Aşteptăm date din studiile clinice despre eficienţa imunoterapiei şi în cancerul mamar, rezultatele par foarte promiţătoare”, explică medicul primar oncolog Bogdan Gozman, din cadrul Spitalului Onco Card.

O atenţie şi mai mare asupra sănătăţii sânilor lor trebuie să o manifeste femeile care au avut rude de gradul 1 cu cancer mamar. Riscul este cu atât mai mare cu cât mama, sora sau fiica au avut cancer mamar înainte de menopauză sau dacă au avut la ambii sâni. De asemenea, femeile care moştenesc genele BRCA1 şi BRCA2 au un risc mai mare de a face un cancer de sân, aproximativ 10 la sută din numărul cazurilor fiind ereditare. Aceeaşi atenţie sporită se doreşte şi din partea fumătoarelor.

Taguri articol


12