Mii de studenţi constănţeni, la deschiderea anului universitar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de studenţi constănţeni, la deschiderea anului universitar

Social 02 Octombrie 2009 / 00:00 1047 accesări

Aproximativ două mii de studenţi au participat la festivitatea de deschidere a anului universitar 2009-2010 de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Manifestarea a fost organizată la Campusul universităţii. „Universitatea „Ovidius” este recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca un spaţiu de ştiinţă şi cultură, care promovează creativitatea şi competenţa, pregătind specialişti care să răspundă cerinţelor regionale şi naţionale ale pieţei forţei de muncă”, a declarat rectorul universităţii constănţene, prof. univ. dr. Victor Ciupină. După concursul de admitere din iulie şi septembrie, numărul studenţilor la instituţia de învăţămînt superior este de peste 21.000. „În cele 16 facultăţi, procesul instructiv se desfăşoară în cadrul a 46 de domenii de licenţă şi, respectiv, 64 de specializări de licenţă. Acordăm o atenţie sporită ultimelor două cicluri - de masterat şi de doctorat. La ora actuală, în universitatea noastră funcţionează 82 de masterate şi 8 şcoli doctorale”, a afirmat rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină. În acest an, s-au înscris 7.800 de studenţi în anul I, cei mai mulţi dintre aceştia optînd pentru ştiinţe economice, drept şi psihologie. Mai puţin căutate au fost ştiinţele exacte: matematica, fizica şi chimia. „Avem şi 300 de studenţi străini, majoritatea din ţările arabe, precum şi 400 de studenţi străini bursieri ai statului român”, a precizat rectorul Victor Ciupină. Cei 400 de bursieri ai statului român provin din ţări precum Republica Moldova, Ucraina, Macedonia, Albania sau Bulgaria. „Am foarte mari emoţii şi sînt curioasă să văd cum sînt colegii şi, mai ales, profesorii. Sper să nu fie foarte drastici”, a declarat Cătălina Cinaru, studentă în anul I la Facultatea de Farmacie. Emoţiile, precum şi soarele destul de puternic, au fost prea mult pentru o studentă de anul I, care a leşinat la doar cîteva minute după începerea festivităţii. Din fericire, şi-a revenit, nefiind nevoie de intervenţia unei ambulanţe.

Fără Zahăr la festivitatea UMC-iştilor

În acest an, conducerea Universităţii Maritime Constanţa (UMC) a surprins proaspeţii studenţi ai instituţiei prin organizarea unei festivităţi inedite. „Toată lumea crede că festivitatea de deschidere a anului universitar înseamnă nişte persoane care citesc discursuri şi alte persoane care ascultă. Cred că este timpul să renunţăm la această tradiţie, pentru că studenţii sînt partenerii noştri în procesul educaţional şi trebuie să-i tratăm ca atare”, a declarat rectorul UMC, prof. univ. dr. Cornel Panait, precizînd că deschiderea anului universitar este un motiv de bucurie. Prin urmare, în loc de discursuri, cei aproximativ o mie de studenţi strînşi la Baza Nautică a UMC, au asistat la concertul binecunoscutei trupe Fără Zahăr, după ce au ascultat, mai întîi, scurtul mesaj de bun venit rostit de rectorul UMC. Formaţia a fost aleasă de către studenţi. La Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa, festivitatea de deschidere de an va avea loc sîmbătă, 3 octombrie.

Prima zi de cursuri la Academia Navală

La Academia Navală „Mircea cel Bătrîn“ s-a desfăşurat, ieri dimineaţă, festivitatea de deschidere a noului an universitar. Anul acesta peste 500 de cursanţi păşesc în anul I, la facultăţile de marină militară, civilă şi la studiile de masterat. În anul universitar 2009-2010, cursurile Academiei Navale „Mircea cel Bătrîn“ vor fi frecventate de peste 2 000 de studenţi şi cursanţi în cadrul celor nouă programe de studii de licenţă şi de masterat acreditate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior. „Deschiderea anului de învăţămînt 2009-2010 marchează pentru studenţii Academiei Navale corelarea ciclului cu care deja ne-am obişniut, de pregătire şi de formare a viitorilor ofiţeri de marină pentru Forţele Navale dar şi pentru marina civilă. După ce acum cîteva luni ne-a despărţit de cele două serii de absolveniţi, în premieră anul acesta am avut ca absolvenţi ultima serie a promoţiilor de cinci ani şi prima serie de patru ani. Acum îi vom urmări pe proaspeţii absolvenţi să vedem cum se integrează. Este o nouă provocare pentru cadrele didactice.“, a declarat decanului Facultăţii de Marină Militară, cpt. cmdr. conf. dr. ing. Vasile Dobref.

A. JITARU, F. CICAL



12