Mii de vizitatori la Tîrgul Meşterilor Populari din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de vizitatori la Tîrgul Meşterilor Populari din România

Cultură 21 August 2007 / 00:00 744 accesări

Tîrgul Meşterilor Populari din România, ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediţie, s-a deschis pe data de 17 august, pe esplanada Cazinoului din staţiunea Mamaia. Pînă în prezent, tîrgul a fost vizitat de mii de constănţeni şi turişti, care au putut achiziţiona, la preţuri convenabile, obiecte lucrate manual, după tehnici tradiţionale. Amplul eveniment cultural este organizat de Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Muzeul de Artă Populară şi reuneşte, la malul mării, meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării, care expun spre vînzare icoane pictate pe sticlă şi lemn, costume populare, covoare, ouă încondeiate, podoabe, păpuşi îmbrăcate în costume populare, jucării şi măşti populare, dar şi produse confecţionate din lemn, metal şi textile. „Meşterii populari şi vizitatorii sînt foarte mulţumiţi, mai ales că tîrgul este deschis între orele 08.30 – 24.00”, a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.

Majoritatea meşterilor populari participă la tîrg încă de la prima ediţie, datorită modului profesionist de organizare şi al locului de desfăşurare, aflat în centrul staţiunii Mamaia. Printre participanţii la eveniment se numără şi Virginia Linu din Bistriţa Năsăud, care expune spre vînzare podoabe şi costume populare. „Podoabele sînt realizate din mărgele de diferite mărimi şi timpul de execuţie diferă, în funcţie de model, de la 20 de minute, pentru o brăţară şi pînă la cel mult patru ore, pentru un colier. În ceea ce priveşte costumele populare, acestea se realizează într-un timp mai lung, pentru că implică un proces de creare mai elaborat. Mie îmi plac toate costumele populare, pentru că portul popular românesc înnobilează”, a declarat Virginia Linu.

Vizitatorii tîrgului pot achiziţiona şi lumînări parfumate, realizate de Marin Afăncuţa din Tîrgovişte, din plante naturale, cu diferite arome, de căpşuni, brad, iasomie, liliac şi trandafir. O astfel de lumînare arde nouă ore, dar miroase şi fără să fie aprinsă.

La cea de-a IX-a ediţie a tîrgului participă şi Elisabeta Onu din Piteşti, care le oferă celor mici turtă dulce de diferite modele şi culori. „Ştiu reţeta de la bunica mea şi încercăm să ducem tradiţia mai departe. De la copii de trei ani şi pînă la cei de... 90 de ani, cu toţii mănîncă turtă dulce”, a precizat Elisabeta Onu. De asemenea, interesante sînt şi păpuşile realizate din humă de Humuleşti de către Ionela Lungu, meşteşugar din satul natal al scriitorului Ion Creangă. Copiii, dar şi părinţii pot achiziţiona personaje în miniatură din... copilăria lui Nică, de la mătuşa Mărioara la moş Chiorpec şi pînă la personajul principal din „Amintiri din copilărie”. Tîrgul rămîne deschis publicului pînă pe data de 22 august.



12