Mii de vizitatori nocturni la muzeele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noapte albă pentru cultură

Mii de vizitatori nocturni la muzeele constănţene

Eveniment 20 Mai 2013 / 00:00 1218 accesări

Constănţenii iubitori de frumos au profitat de vremea frumoasă de sâmbătă şi au participat în număr mare la cea de-a IX-a ediţie a „Nopţii muzeelor”, amplă acţiune culturală, de inspiraţie franceză. În prima parte a programului special de vizitare, care a început, la unele instituţii, de la ora 18.00, au trecut pragul muzeelor implicate în proiect copii, însoţiţi de părinţi sau bunici, dar şi adolescenţi şi tineri. Numărul celor din urmă a crescut odată cu lăsarea întunericului, tinerii fiind atraşi de ideea de a înlocui, pentru câteva ore, cluburile cu muzeele.

Primul care şi-a deschis uşile a fost Muzeul de Artă, întâmpinându-i pe vizitatori, încă de la ora 17.00, cu acorduri muzicale, programul vocal-instrumental pregătit pentru eveniment fiind realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada”. Cei care au profitat mai întâi de vizita gratuită la muzeu au fost pensionarii, dar şi părinţii cu copii în braţe şi de mână, care s-au retras odată cu căderea întunericului. Ei au fost înlocuiţi în număr mare de tinerii iubitori de artă, cupluri sau grupuri mici de prieteni. Oaspeţii nocturni au vizitat impresionantele colecţii ale muzeului constănţean, dar şi expoziţia temporară de la parter a Ancăi Rodica Marinescu, „Evocări”. Până la ora 24.00, când s-a încheiat programul nocturn, peste 600 de iubitori ai artelor plastice trecuseră pragul muzeului.

PESTE 6000 DE PASIONAŢI DE UNIVERSUL MARINĂRESC De zece ori mai mulţi au fost vizitatorii nocturni ai Muzeului Marinei Române (MMR), care a fost deschis între orele 18.00-02.00. Spre a sărbători aşa cum se cuvine „Noaptea muzeelor”, instituţia a oferit un program artistic atractiv, gândit şi pentru a face mai uşor accesul în muzeu. Astfel, în timp ce în faţa muzeului o parte din public urmărea atractivul program susţinut mai întâi de Muzica Militară a Forţelor Militare, apoi de Cercul Militar Constanţa, ceilalţi vizitau expoziţia permanentă. Aşezaţi strategic pe culoarul ce duce spre expoziţie, muzeografii MMR au avut grijă ca publicul să urmeze traseul corect. Pentru unii, prima vizită la muzeu a coincis şi cu o primă lecţie de istorie: „Uite, aici este un soldat roman, iar aici, unul dac. Ei sunt strămoşii noştri”, îi explica un tată copilului său de numai şase anişori. Micuţii au fost, de altfel, cei mai entuziasmaţi de cele văzute. Ei au pus întrebări şi au însoţit răspunsurile primite cu exclamaţii de uimire. În cele aprox. opt ore, cât a durat programul „Noaptea muzeelor”, potrivit estimărilor, peste 6000 de iubitori ai tradiţiilor marinăreşti au vizitat muzeul.

BILETE... GRATUITE PENTRU IUBITORII DE ARHEOLOGIE Angajaţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) au oferit bilete cu valoarea de... 0 lei, la intrare, din dorinţa de „a ţine sub control” numărul participanţilor. Astfel, în decursul celor patru ore, cât a fost deschis, de la ora 20.00 până la 24.00, fluxul vizitatorilor a fost continuu, însumând 3600 de iubitori de cultură. Una dintre atracţiile Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a fost Sala Tezaur, unde se află celebrul tezaur de sculpturi descoperit la Tomis. Faimosul şarpe Glykon a atras privirile ca un magnet. La câţiva paşi în spatele grupului de vizitatori, strâns în jurul şarpelui din marmură, aşezat pe soclul lui de catifea, un copil îi explica, concentrat, mamei, de parcă ar fi repetat în gând lecţia pentru ora de istorie: „Sculptura aceasta este unică în lume. Capul şarpelui seamănă cu cel al unui miel, ceea ce reprezintă blândeţea, urechile sunt de om, ceea ce reprezintă înţelepciunea, iar coada este de leu, ceea ce simbolizează curajul”.

OBSERVAŢII ASTRONOMICE ÎN AER LIBER Şi la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) a fost, sâmbătă noapte, mare aglomeraţie, punctul de atracţie fiind Observatorul Astronomic şi Planetariul. În parcul instituţiei, grupuri de vizitatori aşteptau în ordine, civilizat, să observe corpurile cereşti prin luneta telescoapelor. Filmul documentar „Cu ochii pe cer” a suscitat, de asemenea, interesul publicului nocturn.

„Se pot face observaţii atât în interior, cât şi în exterior, cu sprijinul Grupului Şcolar „Carmen Sylva din Eforie”. Ne creează o mare bucurie prezenţa acestor oameni aici, de aceea am dori să facem, săptămânal, o joie astronomică, pe baza unui bilet cu o valoare foarte mică. Estimăm un număr de peste 4000-5000 de vizitatori”, a spus directorul general al CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

MODĂ ANTICĂ LA „CALLATIS” „Noaptea muzeelor” a fost marcată şi la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia, care a pregătit o serie de activităţi cultural-educative, primite cu entuziasm de publicul vizitator. Aici, punctul culminat al evenimentului l-a constituit o prezentare de modă antică grecească, susţinută de elevele Şcolii nr. 3 Mangalia, coafate, machiate şi costumate de muzeograful Liliana Bădin, după exigenţele şi tendinţele epocii.

La nivel naţional, programul „Noaptea muzeelor” a reunit peste 500.000 de iubitori de cultură. Evenimentul, considerat a fi pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, marcată anual la data de 18 mai, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), a fost creat în anul 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. El se desfăşoară sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO şi al ICOM.



12