Nu ştim dacă se va face vreodată lumină cu adevărat în acest caz. Un prim pas a fost însă făcut de misiunea ONU în Mali (MINUSMA), care a anunțat că anchetează cu privire la existența unor gropi comune și asupra numeroaselor acuzații de încălcări ale drepturilor omului de către grupări armate care încearcă să controleze regiunea, transmite AFP. MINUSMA precizează că a fost informată despre „abuzuri și încălcări grave ale drepturilor omului, imputate mișcărilor semnatare” ale acordului de pace încheiat în mai - iunie 2015 între grupările armate pro-guvernamentale și cele ale Coordonării mișcărilor Azawad (CMA, fosta rebeliune cu dominantă tuaregă), dar încălcat cu regularitate începând din iunie. „Din cele 67 de informări, 34 au putut fi coroborate și confirmate, printre care mai ales dispariții forțate ale unor persoane, inclusiv minori, cazuri de răpiri și de rele tratamente, precum și cazuri de distrugeri, incendii și furturi”, indică misiunea ONU.
Echipele MINUSMA „au constatat pe teren existența unor morminte individuale și a unor gropi comune”, fără a putea stabili deocamdată numărul persoanelor îngropate și circumstanțele morții lor, menționează comunicatul. Acesta precizează că ancheta va continua în special cu privire la soarta persoanelor dispărute. MINUSMA se declară „extrem de preocupată, de asemenea, de posibila prezență a unor minori în rândurile mișcărilor semnatare, ceea ce constituie încălcări grave ale drepturilor copilului în perioadă de conflict armat”.
Reamintim că nordul statului Mali a fost controlat de organizații jihadiste timp de aproape zece luni, în urma unei rebeliuni tuarege, în martie - aprilie 2012. Islamiștii radicali au fost ulterior alungați din această vastă regiune și în mare parte dispersați de o operațiune militară internațională lansată în ianuarie 2013 și care continuă. Zone întregi scapă însă și acum controlului forțelor armate din Mali și externe, vizate cu regularitate de atacuri jihadiste. Concentrate anterior în nord, aceste atacuri s-au extins de la începutul lui 2015 spre centrul, apoi în sudul țării.